Magyar többségű járás Kárpátalján, Beregszász központtal?


A magyar kormány szerint egy magyar többségű járás megteremtésével Kárpátalján jelentős mértékű előrelépés történhetne a magyar nemzeti közösségtől elvett jogok tekintetében.

Erről a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a budapesti Országgyűlésben beszélt. Szijjártó Péter szerint a magyar többségű járást Beregszász központtal lehetne létrehozni, és reményét fejezte ki, hogy az új ukrán külügyminiszter látogatása után a közigazgatási átszervezést érintő döntés megszülethet Kijevben, ami növelné a bizalmat is a két ország között.

A magyar diplomácia vezetője szerint ilyen pozitív hatást értek el korábban Szlovákia, Szlovénia és Szerbia vonatkozásában is azoknak a közös projekteknek köszönhetően, amelyeket az élet praktikus területein – közlekedésben, energiapolitikában, infrastruktúra-fejlesztésben – hajtottak végre az elmúlt időszakban, és amelyek sikertörténeteknek bizonyultak. Ennek is köszönhetően Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint jelenleg, mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter emlékeztetett: sokkal nagyobb körültekintéssel kell folytatniuk szomszédságpolitikájukat, mint más országok, hiszen a környező államokban nagy magyar nemzeti közösségek élnek. Arra törekszenek, tette hozzá, hogy a szomszédos államok ne konfliktusként, hanem erőforrásként tekintsenek a magyar közösségre, ez ugyanis pozitív hatást eredményez a kétoldalú kapcsolatokban, és jobbá teszi ezeknek a közösségeknek a mindennapi életét.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk