Orbán Viktor a Parlamentben: “Brüsszel fordítva ül a lovon”


Amíg én vagyok Magyarország miniszterelnöke, és itt állhatok, addig a kerítés a déli határon is állni fog – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol a nemrégiben lezárult, az általa eddigi legsikeresebbnek nevezett nemzeti konzultációról adott számot.

A kormányfő szerint a nemzeti konzultációkkal kialakított egyetértési pontok lehetővé teszik, hogy az emberek, a választott parlamentjük és a kormányuk közös akarattal cselekedhessenek. Az ország mai eredményeinek ez a fundamentuma, ezért sikerült kimenteni Magyarországot a pénzügyi katasztrófából, megfékezni az árakat, százezreknek munkát adni, emelni a béreket, és megindítani Magyarországot a gazdasági fejlődés ösvényén – sorolta, felidézve az eddigi nemzeti konzultációkat. Az emberek egyre inkább érdeklődnek a közügyek iránt, hangot adnak véleményüknek – hangsúlyozta, hasznosnak nevezve, hogy “egy nemzet és választott kormánya ennyire egy húron pendül”.

Szavai szerint létrehozható olyan többségű és erejű egyetértés, amely “felhatalmaz bennünket arra, hogy nemzeti álláspontnak (…) tekinthessük”. “Az elmúlt évek alatt ki is formálódott egy új egység, egy új nemzeti egység, egy szellemi, politikai és akcióegység”. Ez a gondolat, miszerint “mi magyar Magyarországot és európai Európát akarunk”, egységbe fogja a magyarokat, a program élén pedig a kormány áll – mondat.

Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy ma Európában “a fősodratú politikai osztály” a választók megkérdezését populizmusnak bélyegzi.

A most lezárult nemzeti konzultációról szólva kiemelte, hogy az 1 millió 680 ezer visszaküldött kérdőív “abszolút rekord”. Az eddig feldolgozott 1,4 millió kérdőív alapján – közölte – a véleményüket elmondók egyöntetűen kiálltak amellett, hogy “megvédjük a rezsicsökkentést”, ahogyan azt is akarják, hogy az illegális bevándorlókat tartsák felügyelet alatt, amíg a hatóságok döntenek az ügyekben. Teljes az egyetértés abban is – folytatta az ismertetést -, hogy az illegális bevándorlást segítő tevékenységet, az embercsempészetet és az illegális migráció népszerűsítését büntetni kell. A kitöltők 99 százaléka szerint a külföldről támogatott szervezeteket kötelezni kell a regisztrációra, és vállalniuk kell, hogy melyik ország vagy szervezet megbízásából és milyen céllal tevékenykednek Magyarországon – mondta.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban az emberek úgy foglaltak állást, hogy a magyar gazdaság jövőjéről továbbra is a magyaroknak kell dönteniük. Ugyanígy azok aránya is elsöprő, akik szerint a jövőben is ragaszkodni kell ahhoz, hogy a magyarok dönthessenek az adórendszerükről – tájékoztatott az eredményekről.

A kormányfő összegzése szerint ma a magyar emberek többsége úgy gondolja: “Brüsszel fordítva ül a lovon”, “nem engedhetjük meg, hogy Brüsszel átvegye tőlünk az irányítást”, ahogyan azt sem, hogy betelepítési programokat kényszerítsen Magyarországra. Hozzátette: a többség szerint nem engedhetjük meg azt sem, hogy Brüsszel beleszóljon az adók, a bérek és a rezsidíjak meghatározásába Magyarországon.

Az Európai Unió nem Brüsszel – mondta -, hanem független európai nemzetek önkéntes szövetsége. Magyarország nem Európa-ellenes, sosem volt az, éppen ellenkezőleg: a kormány egy igazi európai álláspontot képvisel, a hatályban lévő európai szerződést védi, benne a tagállamok és Brüsszel közötti eredeti, vagyis mai munkamegosztással – fejtette ki, hozzátéve: nem a magyarok álláspontja változott meg, “Brüsszel váltott gúnyát”.

Szerinte “Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll”, amit felfoghatatlannak nevezett. A terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt tíz év fegyházra ítélt és Magyarországról kiutasított szír állampolgárra utalva úgy fogalmazott: “Ahmed H. nyilvánvaló képtelen hazugságai” fontosabbak, mint a magyarok biztonsága, ami elfogadhatatlan.

Azt is abszurdnak nevezte a miniszterelnök, hogy Brüsszelben ma egy “emberek millióit nyomorba döntő pénzügyi spekuláns” szabja meg, “merre van az előre”. Európai vezetők “hajbókolnak” Soros György előtt, aki megmondja, mit kell tennie Európának – jegyezte meg.

Közölte: ha valaki tényleg annyira segíteni akarna a Közel-Kelet és Afrika szerencsétlen sorsú millióin, akkor nem “emberi jogi harcosnak álcázott politikai aktivisták hálózatát” finanszírozná dollármilliókból, hanem munkahelyeket, iskolákat és kórházakat hozna létre ott, ahol szükség van rá.

A képviselőket arra kérte, hogy Brüsszel és a magyar kormány, illetve a “Soros-maffia” és Magyarország vitáiban a magyarok mellé álljanak. “Kérem önöket, egy képviselő se vágja maga alatt a fát, mert aki támogatja a bevándorlást, aki lebontaná a kerítést, aki ismeretlen múltú, identitású és célú migránsokat telepítene Magyarországra, az a magyar nemzet (…) ellenére cselekszik” – mondta.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk