Legfőbb Ügyészség: példátlan a bírák és ügyészek megtorlással fenyegetése


Példátlannak nevezte a Legfőbb Ügyészség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt a politikusi kijelentést, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

Ez a megnyilvánulás súlyosan sérti a jogállamiságot, alapjaiban támadja a jogbiztonságot – írta a Legfőbb Ügyészség.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke múlt csütörtökön a Sukoró-ügyben hozott jogerős döntés után beszélt arról, hogy pártja kormányra kerülése után börtönbe záratná a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.

Az ellenzéki politikus a jogerős döntést kommentálva koncepciós perről beszélt, továbbá – kormányváltás esetére – szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek.

Varju László azt mondta: a Fidesz azért “kreálta” a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő “legfőbb politikai ellenfelét”, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek “hamis tanúvallomást” a DK elnöke ellen.

“Ma Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás” – jelentette ki, hozzátéve, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró “fideszes” ügyészek, a csütörtöki ítéletet meghozó bíró és tanácsa addig lesz “szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják”.

Az ellenzéki párt szombaton közleményben ismételte meg: “a fideszes Polt Péter ügyészsége két ártatlan embert juttatott koncepciós perben letöltendő börtönbüntetésre a Sukoró-ügyben”.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője hétfőn ugyancsak koncepciós perről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és vizsgálat lefolytatását szorgalmazta, hozzátéve, hogy ha a bíró bűncselekményt követett el az eljárás során, akkor börtönbüntetésre kell ítélni.

A 2008-as sukorói telekcsere ügyében a Kúria jogerősen három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. egykori vezetőit.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk