“Perverzió!” Válaszolt az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a csendőrségnek az Erdély-zászló miatt kiszabott bírság ügyében


Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke vállán Erdély-zászló és magyar nemzeti lobogó az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Kolozsváron 2017. március 15-én. A román csendőrség négy, Erdély-címeres kék-piros-sárga lobogót vivő ünneplőt emelt ki a tömegből. MTI Fotó: Biró István


Perverziónak nevezte az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, hogy a csendőrség a magyar érdekvédelmi szervezetre próbálja hárítani a felelősséget az Erdély-zászló miatt kiszabott bírság ügyében.

Csoma Botond szerdán azt mondta: nem igaz, hogy a március 15-ei felvonulást szervező RMDSZ-nek lenne kifogása az Erdély-zászlóval szemben. Hozzátette: a rendezvényt megelőző egyeztetésen a csendőrség arra figyelmeztette az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnökét, hogy az Erdély-zászló románellenes és alkotmányellenes szimbólum, és ha ilyen zászlót látnak a felvonuláson, a szervezők kötelessége ezeket eltávolítani. A felvonuláson is a csendőrség kérte Czirmay Zoltántól, hogy szólítsa fel távozásra az Erdély-zászlót vivő személyeket.

“Nem értem, hogy mi a baja a csendőrségnek az Erdély-zászlóval, amikor az ezen szereplő jelképek részei Románia címerének. Hogy lehet románellenesnek tekinteni azt a zászlót, amely alatt 1918-ban a gyulafehérvári nagygyűlésre vonultak az erdélyi románok, hogy Erdély és Románia egyesülését kérjék?” – tette fel a kérdést a politikus. Hozzátette: ha a csendőrségnek baja van Erdély zászlajával, ne hárítsa a felelősséget az RMDSZ-re, hanem vállalja álláspontját, és jelölje meg azt a törvénycikkelyt, amely alapján eljár.

A CIKK A HIRDETÉS ALATT FOLYTATÓDIK!



Csoma Botond elmondta, az RMDSZ kész minden jogi segítséget megadni azoknak az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) tartozó politikusoknak, akiket az Erdély-zászló miatt megbírságoltak meg. Azt is hozzátette, az RMDSZ és az EMNP közös levélben hívja fel a belügyminiszter figyelmét a csendőrségi túlkapásra, ő maga pedig interpellálni fog a román parlament alsóházában a március 15-i kolozsvári felvonuláson történtek miatt.

Mint arról beszámoltunk, a román csendőrség kolozsvári mobil egysége megbírságolt tegnap négy magyar fiatalt. A karhatalmi intézmény azonban tudatta: nem az Erdély-zászló lobogtatásáért büntette meg a kolozsvári március 15-ei felvonulás négy résztvevőjét, hanem azért, mert a szervezők felszólítása ellenére sem hagyták el a felvonuló tömeget. “A felvonulás békésen és civilizáltan zajlott, de a felvonulók között megjelent négy személy, aki Erdély 1918 előtti zászlaját lobogtatta. A rendezvény szervezője elhatárolódott ezektől a személyektől, azt kérvén, hogy vonják be a zászlót, vagy hagyják el a felvonulók menetoszlopát. A négy ember nem vetette magát alá a kérésnek, ezért a szervezők a csendőrség segítségét kérték” – áll a közleményben.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk