Megbírságolta a csendőrség a március 15-én Erdély-zászlóval felvonulókat


Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke vállán Erdély-zászló és magyar nemzeti lobogó az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Kolozsváron 2017. március 15-én. A román csendőrség négy, Erdély-címeres kék-piros-sárga lobogót vivő ünneplőt emelt ki a tömegből. MTI Fotó: Biró István


A román csendőrség kolozsvári mobil egysége közleményben tudatta: nem az Erdély-zászló lobogtatásáért bírságolta meg a kolozsvári március 15-ei felvonulás négy résztvevőjét, hanem azért, mert a szervezők felszólítása ellenére sem hagyták el a felvonuló tömeget.

“A felvonulás békésen és civilizáltan zajlott, de a felvonulók között megjelent négy személy, aki Erdély 1918 előtti zászlaját lobogtatta. A rendezvény szervezője elhatárolódott ezektől a személyektől, azt kérvén, hogy vonják be a zászlót, vagy hagyják el a felvonulók menetoszlopát. A négy ember nem vetette magát alá a kérésnek, ezért a szervezők a csendőrség segítségét kérték” – áll a közleményben.

A CIKK A HIRDETÉS ALATT FOLYTATÓDIK!



A csendőrség közölte, négy olyan embert bírságoltak meg összesen 1500 lejre (105 ezer forint), akik elutasították a tömeg elhagyását. A hatóság nyomatékosította: nem azért bírságoltak, mert Erdély-zászlót lengettek, amint az a sajtóban megjelent, hanem azért, mert az érintettek nem hagyták el a tömegrendezvény helyszínét, amikor erre felszólították őket.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk