Az Alkotmánybíróságon támadja meg a kormány a doktori iskolák működését szabályozó jogszabályt


Az Alkotmánybíróságon támadja meg a kormány a doktori iskolák működését szabályozó 2016/4-es sürgősségi rendeletet módosító törvényt – közölték az AGERPRES hírügynökséggel hivatalos források.

Ezen források szerint a jogszabály jelenlegi formájában nem védi a szerzői jogokat, márpedig a szerzői jog tulajdonjog.

Dacian Cioloş szerdán úgy nyilatkozott: nem tud egyetérteni azzal a döntéssel, amelyet a parlament hozott a plágiumügyek kezelésével kapcsolatban.

Hozzátette, azt is sajnálja, hogy Viorel Barbu, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elnöke lemondott kedden tisztségéről.

Az egyetemi doktori tanulmányokat szabályozó 2016/4-es sürgősségi rendeletet módosító törvény ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakciója is óvást nyújtott be az Alkotmánybírósághoz.

A felsőház hétfőn visszautasította Klaus Iohannis államfő arra vonatkozó kérését, hogy tárgyalja újra a doktori iskolák működését szabályozó rendeletet, és döntéshozó házként eredeti formájában fogadta el a jogszbályt.

A szenátus döntése után Viorel Barbu, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elnöke lemondott, arra hivatkozva, hogy a CNATDCU tulajdonképpen csak “dísz” lesz, hiszen a tanügyi törvényt módosító rendelet gyakorlatilag minden jogkört megvont a tanácstól.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk