Iohannis beleegyezett


Klaus Iohannis államfő csütörtökön bejelentette, hogy hozzájárulását adja ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében.

“Igen, hozzájárulásomat adom’ – erősítette meg az államfő.

Klaus Iohannis szerdán vette át Augustin Lazăr főügyész kérését a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás megindítására vonatkozóan.

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze hétfőn kérte Klaus Iohannis államfő hozzájárulását, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közleménye szerint október 1-jei hatállyal megszűnt ugyan Oprea szenátori mandátuma, a vonatkozó törvények értelmében azonban mindazok esetében, akik a feltételezett bűntettek elkövetésekor miniszteri tisztséget töltöttek be, az államfő hozzájárulására is szükség van a bűnügyi eljárás lefolytatásához.

Gabriel Oprea szeptember 26-án mondott le szenátori mandátumáról. Ezt megelőzően, szeptember 19-én felsőházbeli kollégái mentelmi jogának megvonása ellen szavaztak.

A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan Gigină rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat az Oprea miniszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, egy tiszt és egy másik rendőr társaságában, akik a forgalmi rendőrség egyik járművében ültek. Ők hárman biztosították a rendőri felvezetést annak az autónak, amelyben a Cotroceni negyedbeli lakására tartó Gabriel Oprea miniszter ült.

Az ügyészek gyanúja szerint Oprea megszegte a magasrangú állami tisztségviselők rendőri kíséretére vonatkozó törvényt azáltal, hogy nem indokolt esetekben is rendőri felvezetést vett igénybe.

“Váltásonként három rendőr (naponta két váltás és egy tartalékváltás) kizárólag a miniszter kíséretének biztosításával foglalkozott. Állandó jelleggel a miniszter rendelkezésére kellett állniuk, minden kiszállásakor a helyszín közvetlen közelében kellett várakozniuk rá” – állapították meg az ügyészek, hozzátéve, hogy Oprea átlagban öt helyre szállt ki naponta, és minden egyes útján a közlekedési rendőrség csapata kísérte.

A DNA szerint Gabriel Oprea háromszor annyi alkalommal igényelt rendőri felvezetést, mint az államelnök, és kétszer annyi alkalommal, mint a kormányfő, akiknek – a törvény előírásai szerint – állandó rendőri kísérethez van joguk.

A vádhatóság szerint ugyanakkor Gabriel Oprea minden egyes kiszállásakor számos rendőrt vezényeltek ki arra az útvonalra, amelyen a miniszter autója elhaladt, csak azért, hogy a miniszter gépkocsija gyorsabban haladhasson. A baleset estéjén, 2015. október 20-án például 27 közlekedési rendőr teljesített szolgálatot a miniszter autójának útvonalán.

A gyorsabb haladást volt hivatott szolgálni a miniszter személygépkocsiját felvezető motoros rendőr is – állítja a DNA, hangsúlyozva, hogy egy hivatalos konvojt felvezető motoros rendőr fokozott veszélynek van kitéve, főleg ha nagy sebességgel kell közlekednie.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk