Értesülés: új miniszterelnöke lesz Romániának


Új miniszterelnöke lesz Romániának: a Szociáldemokrata Párt hétfő délutáni végrehajtó bizottsági ülésén megvonják a bizalmat Mihai Tudosétól. Utódja Mihai Fifor védelmi miniszter lesz, értesült a stiripesurse.ro.

Állítólag Liviu Dragnea pártelnök és több megyei szervezet vezetőjének vasárnapi titkos találkozóján született erről döntés. A politikai bizalom megvonását a portál szerint azzal indokolnák meg, hogy Mihai Tudosét és a táborába tartozó minisztereket foglyul ejtette a „párhuzamos állam”. A kormányfő szemére hányják továbbá, hogy a PSD érdekeivel ellentétes döntéseket hoz – a Királyi Ház státuszát illetően például, és nem fogadja el a párt jelöltjeit bizonyos kormánytisztségekbe.

A miniszterelnök korábban kijelentette, hogy ragaszkodik kormánya átszervezéséhez. Szándéka hátterében állítólag az áll, hogy megszabaduljon a Liviu Dragneához közeli miniszterektől, megszilárdítsa tekintélyét a pártban, majd átvegye a PSD vezetését. A kormány átszervezéséről eredetileg január 28-án kellett volna döntenie a PSD végrehajtó bizottságának. Ezt az ülést azonban előrehozták január 15-re, mert a párton belüli két tábor politikusai egyre nyíltabban támadták egymást, és a konfliktus elfajulni látszott, idézte a stiripesurse.ro értesülését a maszol.ro.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk