Láthatatlan elefántok és egy államelnök a kormány ülésén


Váratlanul megjelent az államfő a szerdai kormányülésen. Klaus Johannis a megbeszélés kezdete előtt mintegy 20 percet tanácskozott Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, így a gyűlés kb. fél óra késéssel kezdődött el.

A kabinet vezetője kihangsúlyozta, hogy napirenden csak olyan kérdések szerepelnek, amelyeket előzetesen nyilvánosságra hoztak, és a kormány rendes üléséről lévén szó, a költségvetéssel kapcsolatosan előkészített határozatok vártak elfogadásra. A Digi24 hírtelevízió mindazonáltal felhívta a figyelmet, hogy a szokásostól eltérően ezúttal nem tették közzé a napirendet, csak az utolsó pillanatban, értesülések szerint pedig a kormány arra készült, hogy a börtönben fogvatartottakat közkegyelemben részesítsék.

Ezt utóbb az államelnök is kihangsúlyozta, mert miután Sorin Grindeanu jelezte a teremben tartózkodó újságíróknak, hogy el kell hagyniuk a helyiséget, Klaus Johannis még marasztalta őket, hogy szavai eljussanak a közvéleményhez. Úgy fogalmazott: ahogy a mese mondja, két elefánt van a teremben, nem látjuk őket, de kétségtelenül itt vannak – a közkegyelemben részesítés és a büntetőtörvénykönyv módosítása. Hozzátette: megállapodott a miniszterelnökkel, hogy ezt a két kérdést nem veszik napirendre a különfélék között, a továbbiakban pedig ha foglalkozni kívánnak velük, akkor azt megfelelő módon előkészítik, illetőleg közvitára bocsájtják, hogy kiderüljön, valóban olyan ügyekről van szó, amelyek döntést igényelnek.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk