Nagyon rossz hírt kaptak az ANL-s lakások bérlői Marosvásárhelyen


A marosvásárhelyi fiatal házasok 40 százaléka tervezi érvényes bérleti szerződésének felbontását, miután a Cioloş-kormány megemelte az Országos Lakásügynökség (ANL) lakásainak bérleti díját. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere kérte a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot, hogy csökkentsék az árakat.

“Van néhány intézkedés, amelyet a Cioloş-kormány mandátuma végén fogadott el, amelyek észrevétlenül átcsúsztak, viszont komoly hatásaik vannak. (…) Volt egy döntés a lakbérek fizetésére vonatkozóan. Az akkori fejlesztési miniszter könnyelműségének és sietségének következményeként most, amikor megújítanánk az ANL-s lakások bérleti szerződéseit, akkor a fiatalok körülbelül 40%-a lemondana lakásáról, mert túl sok bért kell fizetniük. Egy garzon-lakás bére eddig 90 lej volt, most 270 lej. Egy egyszerű kétszobás lakás bérlése 230 lejről 500 lejre emelkedett. Ez egyik napról a másikra gondot okoz” – magyarázta Florea.

A polgármester szerint nehéz elmagyarázni az ANL-s bérlőknek, hogy miként nőtt meg ennyire a bérleti díj és írt egy levelet a jelenlegi fejlesztési miniszternek, Sevil Shhaidehnek. Ebben azt kéri, hogy vizsgálják felül és lehetőleg csökkentsék a bérleti díjakat, a befolyt pénz pedig maradjon az önkormányzatoknál.

Florea ugyanakkor ellenzi az ANL-s lakások eladását, hiszen szerinte az önkormányzatnak az a célja, hogy segítse és ne adósságba sodorja a fiatalokat.

“8 éve folyamatosan el szeretnék adni ezeket a lakásokat, szerintem ez nagy tévedés. Nem azért építesz lakhelyeket, hogy eladd. Ezt a magánbefektetők űzik. Az önkormányzat azért épít lakásokat, hogy támogassa a fiatalokat, hogy családot alapítsanak, dolgozzanak és itthon maradjanak. Ha eladod a lakást, csak átruházod az átkot ezekre a fiatalokra, akik 50 éves korukig a bankoknak lesznek adósok” – nyilatkozta Dorin Florea.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk