Már 10 ezer ember tüntet Bukarestben


Tízezerre emelkedett a Victoria-palota felé menetelő tüntetők száma Bukarestben. A tiltakozókhoz Klaus Iohannis államfő is csatlakozott.

Az elnök egy ideig a tömeggel menetelt, a tiltakozók pedig azt skandálták: ‘Iohannis velünk van!’ Később autóba ült, majd a Magheru sugárúton kiszállt, és köszöntötte az embereket.

Klaus Iohannis kijelentette, azért ment az Egyetem térre, hogy kifejezze felháborodását amiatt, hogy a politikusok egy csoportja meg akarja változtatni a törvényeket és le akarja gyengíteni a jogállamot.

“Azért jöttem az Egyetem térre, több ezer románhoz hasonlóan, hogy kifejezzem felháborodásomat. Egy csoportnyi politikus, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, meg akarják változtatni a romániai törvénykezést, meg akarják gyengíteni a jogállamot, és ez megengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy megváltoztassák a jogszabályokat, és vétkes politikusok tízei, százai tiszta lappal folytathassák a törvénytelenségeiket. A románok joggal vannak felháborodva’ – mondta az államfő.

A tüntetők azt kiabálták, hogy ‘A korrupció öl’, ‘Colectiv’, ‘Le Ciorbeával’, ‘Dragnea ne feledd, Románia nem a tied’, valamint táblákat emeltek a magasba, ‘Bukarest nem akar közkegyelmet’, és ‘Ha megkegyelmeznek nekik, ki fog könyveket írni?’ feliratokkal.

A közkegyelmi tervezet ellen az ország több városában – többek közt Kolozsváron, Nagyszebenben, Nagybányán, Galacon, Ploieşti-en, Jászvásáron is tüntetések zajlanak vasárnap este.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk