Törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé “medveügyben” az RMDSZ-frakció


Medve Tusnádfürdő egyik utcáján. Fotó: Szabadság


A székelyföldi medveveszély ügyében terjesztett törvényjavaslatot a bukaresti parlament elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója, amelyben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik – derült ki az RMDSZ keddi hírleveléből.

A törvénytervezet nem oldja meg a jelenlegi “vészhelyzetet”, de elejét venné annak, hogy a jövőben hasonló helyzet alakulhasson ki – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter. A politikus a környezetvédelmi tárca sürgős fellépését kérte. Arra hivatkozott, hogy a tavaly érvénybe lépett, a medvepopuláció kilövésére vonatkozó tiltás komoly közösségi feszültségekhez vezetett, hiszen a román állam semmilyen alternatívát nem nyújt a székelyföldi medveállomány ritkítására.

“Sürgős hatósági intézkedésekre van szükség Székelyföldön, hiszen túlzottan elszaporodtak a medvék, és veszélyesek az emberi életekre. A kilövési kvótára azért is szükség van, mert másként nem lehet hatékonyan kezelni ezt az állapotot. Gondot jelent az is, hogy az állatok által okozott károkért nem vállal senki felelősséget, és nem kompenzálja az érintetteket az állam” – idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.

Magyar Loránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja rámutatott: az RMDSZ törvénytervezete a megyei környezetvédelmi ügynökségek hatáskörébe utalná a kárfelmérés és kifizetés kérdését, tekintettel arra, hogy a szaktárca nem nyújt megoldást a kártérítést illetően. Azt akarják törvénybe foglalni, hogy minden év február 28-ig a szakminisztérium közölje a kilövési kvótát. Amennyiben ezt nem teszi meg, az szankciókat vonna maga után – magyarázta az RMDSZ törvénytervezetének kidolgozója.

Székelyföldön az utóbbi időben mindennapossá váltak a medvetámadások: a településekre rendszeresen bejáró nagyvadak juhokat, szarvasmarhákat, lovakat öltek meg, számos esetben embereket is megsebesítettek. A medvék által okozott gondok már akkora elégedetlenséget és félelmet szültek a lakosok körében, hogy az érintett önkormányzatok és közbirtokosságok képviselői szerdára tüntetést szerveztek a környezetvédelmi szaktárca bukaresti székháza elé.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk