Romániában regisztrált menedékkérők próbáltak átszökni Magyarországra


Romániában már nyilvántartásba vett ázsiai menedékkérők újabb, 14 tagú csoportja próbált keddre virradó éjszaka átszökni Magyarországra, a román határrendészek kétszáz méterre a határtól tartóztatták fel őket.

A határrendészet közleménye szerint a borsi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során fedezték fel a mezőn az öt férfit, két nőt és hét gyereket, akik a magyar határ felé közeledtek.

Kihallgatásuk során kiderült, hogy iraki, szíriai és iráni állampolgárokról van szó, valamennyien menedéket kértek már a román államtól, tízen közülük pedig már az elmúlt hétvégén is megpróbáltak átszökni Magyarországra, így nem először indul ellenük tiltott határátlépésért bűnvádi eljárás.

Marin Bondar, a Bihar megyei határrendészet szóvivője két hete arról tájékoztatta a román Agerpres hírügynökséget, hogy az idei év első öt hónapjában csaknem háromszor több illegális bevándorlót fogtak el a román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szóvivő rámutatott: a határon elfogott migránsok ellen a határrendészet feljelentést tesz, de az ügyészség a legtöbb esetben vádemelés nélkül zárja le a bűnvádi eljárást, szigorúbban csak az embercsempészek és a migránsok szállítását biztosító személyek ellen járnak el.

A román büntető törvénykönyv bűncselekménynek minősíti az illegális határátlépést, amelyért hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az embercsempészetet kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk