Colectiv: Súlyos ítéletek a 65 áldozatot követelő 2015-ös tűzvész ügyében


Négy évvel a bukaresti Colectiv klubban történt, 65 ember halálát okozó tűzeset után a bukaresti törvényszék súlyos, letöltendő börtönbüntetéseket szabott ki hétfőn a klub üzemletetőire, a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokra, a szórakozóhely működését engedélyező kerületi polgármesterre és a tűzvédelmi előírások betartásának ellenőrzését elmulasztó tűzoltókra.

A tragédiába torkollott rock-koncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve tíz év börtönbüntetésre ítélték.

A klub tulajdonosai kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett mégis a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen, akiket 50 millió euróra rugó kártérítési kötelezettséget szabott ki a törvényszék.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton át pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A bírósági eljárás eredetileg több szálon indult a tragédiáért felelősnek tartott vádlottak ellen, majd az egymással összefüggő ügyeket évekkel később vonták össze egyetlen perbe a bukaresti törvényszéken.

Az ítélet nem jogerős.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk