Ítélet a 2,8 millió dolláros kártérítés ügyében


Katy Perry amerikai popsztár Dark Horse című sikerszáma miatt indult plágiumperében új ítélet született: egy amerikai bíróság a korábbi ítélettel szemben úgy döntött, hogy az énekesnő nem követett el szerzői jogsértést.

Egy amerikai kerületi bíróság kedden felmentette a 35 éves énekesnőt a Dark Horse című száma miatt ellene indított plágiumperben. Tavaly nyáron egy másik bíróság még úgy ítélte meg, hogy Perry Flame 2009-es Joyful Noise című számának egy nyolc hangjegyből álló zenei futamát kölcsönözte sikerdalához.

Christina A. Snyder bírónő azonban felmentő ítéletében úgy fogalmazott, hogy a keresztény rapszám kérdéses zenei futama “nem volt sem különösen eredeti, sem ritka hangkombináció” – írta a BBC News szerdai cikkében.

A döntés értelmében Perrynek és csapatának nem kell megfizetnie a 2,8 millió dolláros kártérítést a felpereseknek. Perry ügyvédje, Christine Lepera a zeneszerzők és a zeneipar fontos győzelmeként könyvelte el az ítéletet.

Snyder bíró egyébként a múlt héten a Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számával kapcsolatos plágiumperben hozott felmentő ítéletet is idézte indoklásában. Az együttes esetében szintén azt vizsgálta a bíróság, hogy egyszerű zenei motívumokért lehet-e szerzői jogokat érvényesíteni.

A Dark Horse-ügynek viszont még nincs vége, a felperesek ugyanis jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk