Miniévadot tart a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata


Miniévadot tart március 9. és 14. között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amely a tavalyi évad előadásait mutatja be szélesebb szakmai közönségnek. Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója és Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója szerdán egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón számoltak be a Showkeys címet viselő miniévadról.

Gáspárik Attila elmondta: a rendezvény alkalmat teremt arra, hogy a 72. évadját ünneplő színház kilépjen a napi rutinból és szélesebb szakmai közönség előtt mutassa be előadásait. A programot szakmai beszélgetések egészítik ki, amelyeknek célja, hogy tükröt tartsanak a színháznak, és olyan kérdésekre keressék a választ, hogy hol tartanak és milyen művészi úton haladjanak tovább.

A már meglévő és kipróbált sablonok helyett igyekeznek az újjal kísérletezni, ezért rendszeresen foglalkoztatnak új zeneszerzőket és dramaturgokat, illetve használnak új fordításokat – hangsúlyozta.

Keresztes Attila emlékeztetett arra, hogy harmadik éve szervezik meg a miniévadot, amelynek a szakmával való találkozás az egyik legfőbb hozadéka, hiszen a visszajelzések fontosak a művészek számára.

A miniévad programja kivételesen egy bemutatóval, Ivan Viripajev Részegek című drámájával kezdődik Radu Afrim rendezésében. Bemutatják a román rendező által színre vitt A nyugalom című produkciót is, amely Bartis Attila azonos című regénye alapján készült.

Műsorra tűzik Jon Fosse Szép című művét, amelyet Adi Iclenzan jegyez rendezőként, illetve a Hedda Gablert, a Macbeth-et és a Sirályt, mindhármat Keresztes Attila rendezésében.

A közönség megtekintheti még Timur Vermes Nézd, ki van itt! című művét Theodor Cristian Popescu rendezésében, valamint Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját, amelyet Sebestyén Aba állított színpadra.

A rendezvény teljes programja a www.showkeys.ro honlapon érhető el.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk