A Corona és a Hargita vonatok bővítését kérik a székelyföldiek


A Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő Corona és Hargita nemzetközi intercity járatokat érintő döntés közösségi ügy, hiszen sokakat érint a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) kedvezőtlen intézkedése, amelynek következtében csökkentették az utazókocsik számát, megvonva a lehetőséget sok utazni vágyótól. A székelyföldi megyei önkormányzatok aláírásgyűjtésbe kezdtek a döntés felülvizsgálata érdekében, az elmúlt hónapokban összegyűjtött aláírásokat a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban adta át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke dr. Palkovics Lászlónak, Magyarország innovációs és technológiai miniszterének, tájékoztat a Kovászna megyei önkormányzat közleménye.

A problémával lakossági bejelentésre kezdtek el foglalkozni a székelyföldi elöljárók. Az utazóközönség a Brassó–Székelyföld–Budapest útvonalon közlekedő Corona és Hargita járatok zsúfoltságát kifogásolta, amit az utazókocsik számának csökkentése eredményezett. A nemzetközi járatok fejlesztése érdekében a székelyföldi megyei önkormányzatok aláírásgyűjtésbe kezdtek, illetve az RMDSZ helyi szervezetei is gyűjtötték a támogatásokat. Az akcióhoz számos önkéntes csatlakozott, ugyanis sokaknak fontos ez a közlekedési lehetőség, amely élő kapcsolatot teremt Székelyföld és Budapest között. Április óta több mint másfélezer aláírás gyűlt össze, ezeket a székelyföldi önkormányzatok nevében adta át Borboly Csaba dr. Palkovics Lászlónak.

„Sokaknak kényelmes, biztonságos és kiszámítható ez a közlekedési lehetőség, ezt bizonyítja a több mint másfélezer összegyűlt támogató aláírás. A székelyföldieknek nagy segítség a kapcsolattartásban, üzleti, baráti vagy családi kapcsolatok ápolásában, tanulmányaik végzésében, vagy esetleg orvosi kezelésekben. Éppen ezért kérjük a magyar kormányt és a magyar állami vasutat, hogy bírálják felül a járatok csonkítására vonatkozó döntéseket, és bízunk a székelyföldi utazóközönség számára pozitív eredményben” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Kovászna, Hargita és Maros megye közös beadványban kértük, hogy változtassanak ezen a helyzeten, a cél érdekében aláírásokat is gyűjtöttünk a térségben. Már Orbán Viktor miniszterelnök urat és a MÁV vezérigazgatóját is tájékoztattuk az esetről, arra kérve őket, hogy az Erdély fő ütőerén áthaladó vonatjáratok ésszerű korszerűsítésére találjanak megoldást, hiszen nagyon sok erdélyi utazik azokon, nemcsak egyetemisták és üzletemberek, hanem magyarországi turisták is igénybe veszik a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Gyergyó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Budapest útvonalat érintő járatot. Az ügyet támogató íveket az érintett települések lakói, diákok és egyetemisták szívesen támogatták aláírásukkal” — fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

„Székelyföld és Maros megye számára nagyon fontos a közvetlen összeköttetés Budapesttel, a repülőjárat mellett a közvetlen vonatjárat is, hiszen a helyi közösségnek igénye van erre. Ahhoz azonban, hogy a vonatos közlekedés továbbra is vonzó maradjon, biztosítani kell az utasok számára a kényelmet és az eddigi szolgáltatásokat. Ennek a közvetlen összeköttetésnek a fenntartása nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem nemzeti érdek is” – mondta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk