Döntés: nem lehet elodázni a gyermekpénz megduplázását


Döntő házként elutasította szerdán a képviselőház a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) megduplázásának augusztus 1-jéig való halasztását előíró sürgősségi kormányrendeletet.

A 2020. évi 2-es sürgősségi rendelet az eredetileg megszabott 2020. február 1-jei határidőről 2020. augusztus 1-jére halasztotta volna a gyermekpénz megkétszerezéséről szóló intézkedés hatályba lépését. 209 képviselő támogatta a tervezet elutasítását, hárman ellene voksoltak, 98-an tartózkodtak.

Az alsóházi vitán a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Lia Olguţa Vasilescu rámutatott, tavaly az ellenzék a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatban kérte a gyermekpénz összegének megduplázását, és az akkori kormány “nem panaszkodott”, hogy nincs pénz, megtalálták az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat.

“Most ugyanaz a helyzet állt elő, ezúttal azonban az ellenzék a gyermekpénz megduplázását előíró törvénnyel áll elő. Mi nem egy alkalmazhatatlan módosító javaslatot nyújtottunk be, mint önök, hanem megjelöljük a finanszírozási forrást is” – fogalmazott, hozzátéve,

az intézkedés nem 7-8 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést, ahogyan a PNL állítja, hanem 3,2 millió lejjel.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman felszólalásában azt mondta, a liberálisok emelni fogják a nyugdíjakat is, és a gyermekpénzt is, ugyanakkor felszólította a PSD-t, hogy ne akadályoztassa a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló módosító javaslat parlamenti elfogadását.

A gyermeknevelési pótlék megduplázásának augusztus 1-jéig való halasztását előíró sürgősségi kormányrendeletet korábban a szenátus is elutasította, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk