Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat


Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat – jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Orban Ludovic miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie tanügyminiszterrel, és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetőjével.

“A tanulókat a meglévő jegyeik alapján zárják le”

– magyarázta az államfő. Hozzátette:

a tanév hivatalosan június 12-én zárul, addig folytatódik az online tanítás.

Kifejtette: ha megnyitották volna az iskolákat, abban az esetben sem sikerült volna betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, ha a gyerekek több váltásban jártak volna.

Iohannis szerint a döntés meghozatalakor figyelembe vették más európai országok tapasztalatát. Egy franciaországi tartományban például fertőzési góccá váltak az újra megnyílt iskolák, ugyanakkor sokfelé már döntést hoztak arról, hogy így zárják le a tanévet.

Kijelentette:

az érettségi és a képességvizsgákat az eredeti program szerint kell megtartani,

de a távolságtartási szabályok szigorú betartásával.

Hozzátette: a végzős osztályok tanulói – a távolságtartási szabályok szigorú betartásával – június 2-a és 12-e között vehetnek részt felkészítőkön. Ezek legtöbb két-három órát tartanak majd, egy teremben legtöbb tíz gyerek lehet.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk