Elhárult egy akadály a marosvásárhelyi repülőtér újraindulása elől


Kibocsátotta a Román Polgári Légi Közlekedési Hatóság a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér új európai működési engedélyét, amely azt igazolja, hogy a légi kikötő megfelel az Európai Bizottság által megszabott műszaki és adminisztratív feltételeknek – tájékoztat közleményében a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

“Az engedély megszerzése egy hosszabb folyamat eredménye, amelynek keretében az alkalmazottak szakmai képzésen sajátították el az új európai előírásokat, előkészítették az engedélyezési dokumentációt és a szükséges infrastrukturális munkálatokat, illetve módosították a repülőtér menedzsment-rendszerét. Mindezt egy szigorú ellenőrzés és értékelés követte a Román Polgári Légi Közlekedési Hatóság részéről. (…) Az európai működési engedély megszerzése nem lett volna lehetséges, ha a Maros Megyei Tanács nem vállalja fel a hazai és az európai hatóságokkal szemben, hogy felújítja a repülőtér kifutópályáját, illetve hogy végrehajt minden más szükséges beruházást, amelyek nélkül a repülőtér nem tudna megfelelni az európai standardoknak” – áll a közleményben.

Ez ugyanakkor rámutat, a megyei tanács kedden kibocsájtotta a repülőtér helyreállítási munkálatainak elkezdésére vonatkozó rendeletet, és csütörtök reggel átadják a munkatelepet a kivitelezőnek.

“A beruházások végrehajtása után a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér működési és biztonsági szempontból is megfelel majd az európai standardoknak” – fogalmaz a közlemény.

Péter Ferenc megyei tanácselnök és a PORR Construct Kft. adminisztrátora, Klaus Belckenwegner szeptember közepén írta alá a repülőtér kifutópályájának és végbiztonsági területének teljes körű javítására vonatkozó, több mint 50 millió lej értékű szerződést.

A műszaki dokumentumok alapján a felújítás keretében a következő munkálatokat kell elvégezni: a kifutópálya felújítása, a forgalmi előtér (repülőtér-parkolók) felújítása, az összekötő út helyreállítása és összekapcsolása a kifutópályával, a kiszolgáló utak felújítása, a mozgási területeken található útburkolati jelek felújítása, új esővíz-levezető, szennyvízhálózat és szennyvíztisztító rendszer kiépítése, szénhidrogén-szétválasztó berendezés, fényrendszer és elektromos vezetékek felújítása, földmunkálatok.

A munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásától számítva 108 nap áll a kivitelező cég rendelkezésére a munkálatok elvégzésére.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk