Felső határt szabtak a gyermekgondozási díjnak


Sürgősségi rendelettel korlátozta a román kormány pénteki ülésén a gyermekgondozási díjat (gyed), amely a kiugróan magas jövedelmű szülők esetében sem haladhatja meg ezentúl a 8500 lejt.

Romániában tavaly júliustól törölték el a gyed addigi 3400 lejes felső határát. A gyed az utolsó évi nettó jövedelem 85 százaléka, amelyre az a szülő jogosult, aki az utolsó két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkezett. A támogatást a gyerek kétéves koráig igényelheti bármelyik szülő, kiszámolásánál pedig a legutóbbi 12 hónap jövedelmének átlagát veszik alapul.

Mivel a jövedelem nemcsak bérből, hanem vállalkozói osztalékból, házbérből, ügyvédi vagy szerzői jogi honoráriumokból és más bevételi forrásból is származhat, a román családtámogatási rendszer számos esetben kiugróan magas gyermeknevelési támogatásokat kénytelen fizetni.

Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter szerint jelenleg van olyan szülő, aki több mint 150 ezer lejes gyedet kap havonta. A 150 ezer támogatott közül 11 ezer szülőt érint a gyed korlátozása, amely szeptembertől lép hatályba. A tárcavezető az 1800 eurónak megfelelő felső határt azzal indokolta, hogy Németországban ez a maximum, és ennél többet sehol sem fizetnek gyermekgondozási támogatásként Európában.

Mihai Tudose miniszterelnök a napokban egy tévéműsorban azzal élcelődött, hogy a kormánynak meg kell szabnia a gyed felső határát, még mielőtt a román tenisz jelenlegi legnagyobb csillagának, a női világranglista második helyén lévő Simona Halepnek “eszébe jutna” gyermeket szülni. Halep tavalyi bevételei 4,3 millió dollárra rúgnak.

A gyed növeléséről szóló tavalyi törvényt – amely a támogatás alsó határát is emelte és a korábbi egyről kétéves időtartamra terjesztette ki a jogosultságot – a jelenleg is kormányzó szociálliberális parlamenti többség fogadta el az akkori szakértői kormány ellenkezése dacára, amely arra figyelmeztette a pártokat, hogy a választási osztogatással veszélybe sodorják a költségvetési egyensúlyt.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk