GaGa 17.


Ezt a betű- és számkombinációt csak marosvásárhelyiek érthetik. Vagy azok, akik szerte a világon a Rádió GaGa adásait hallgatják földi sugárzással, műholdról vagy a világhálón a www.radiogaga.ro honlapon. Mindenki más számára érthetetlen, vagy rejtélyes feladvány marad.

GaGa: rossz esetben értelmetlen szótagismétlés, jobb esetben angolszász nyelvterületen a szintén értelmetlenséget kifejező „bla-bla“ megfelelője. A 17 pedig a középiskolai matekórákon tanított legnagyobb prímszám (mely maradék nélkül csakis egyel vagy önmagával osztható).

Valóban oly értelmetlen lenne mégis mindez így együtt? Számunkra, akik 17 és fél éve elkezdtük az előkészületeket ahhoz, hogy 1999. október 15-én d.u. 3 órakor felcsendüljön az első élő adás Marosvásárhely első kereskedelmi rádióadójában, nem tűnik értelmetlennek, sőt életünk értelmének mondható ez a betű-szám kombináció. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a GaGa „bla-blát“ jelent. Mert mi együtt fordítottuk le angolból azt a gyönyörű lírai vallomást – a Queen együttes Radio Gaga c. slágerét – amely a generációkat szórakoztató és nevelő rádiónak, mint jelenségnek állít emléket, és amelyik így vall a „fül rágógumiját“ szolgáltató politúros dobozról:

Rádió…
Varázsszemedbe bámultam
Én, kiskamasz, oly boldogan,
És mindazt, amit tudni jó,
Tőled hallottam,
Rádió…
(…)
Refr. Mást se hallunk: rádió gaga, rádió gugu, rádió gaga.
Mást se hallunk: rádió gaga, rádió bla-bla.
Mit szólsz, mi újság?
Van, ki számít rád.

Íme, hát nem titok többé: a GaGa annak a marosvásárhelyi (és szovátai, és szászrégeni és segesvári) kereskedelmi rádiónak a neve, amely 17 éves fennállása alatt megérdemelten vívta ki az Erdély legnagyobb – és talán legjobb – kereskedelmi adója címet. Hogy mi minden fért bele ebbe a 17 esztendőbe? Azt bajos lenne belezsúfolni egy decens terjedelmű cikkbe. Kérdezzenek egy szülőt a 17 éves gyermeke eddigi életéről… Maradjunk annyiban: sok jó és némi rossz, sok elégtétel és egy-két csalódás, sok tapasztalat, még több munka, egyre több hallgató, sok-sok szeretet… és a többi nem számít.

Ennyi idő távlatából azt kell mondanom, konzervatívak vagyunk: ragaszkodunk a bevált receptekhez, a nyerő csapathoz, ragaszkodunk egymáshoz, és ragaszkodunk a hagyományainkhoz. Pl. évről-évre koncertekkel tettük emlékezetessé születésnapi bulijainkat, már a nulladik évtől kezdve. Így lesz ez az idén is, a 17-en, október 17-én, este 7-től a marosvásárhelyi sportcsarnokban. Dupla buli az Üvegcentrum (20) és a Rádió GaGa (17) szülinapján, dupla koncert a Honeybeast és a Magna cum laude magyarországi együttesek fellépésével, és sok-sok nyereménnyel.

Üröm az örömben, hogy szigorított rendelkezések miatt idén csak korlátozott mennyiségű jegyet adhatunk el. Azok lesznek ott tehát, akik igyekszenek a jegyvásárlással (25 lej), azok, akik kitartottak mellettünk 17 éve, vagy akik talán éppen a mi zenénken, híreinken, vicceinken nőttek fel.

GaGa 17… állítólag maradék nélkül nem osztható. Mi mégis megtesszük: maradéktalanul megosztjuk mindenkivel.

Nagy István

Marosvásárhely, 2016. október 10.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk