Gyakoribb és szigorúbb tűzvédelmi ellenőrzések a szórakozóhelyeken a Colectiv-tragédia óta


Jó bulinak indult… aztán elszabadult a pokol. Fotó: Miluţă Flueraş / Facebook


Rendszeresebbek és szigorúbbak a tűzvédelmi ellenőrzések a népszerű erdélyi és partiumi szórakozóhelyeken a bukaresti Colectiv klubban egy évvel ezelőtt bekövetkezett, 64 életet követelő tragédia óta. A klubok, szórakozóhelyek tulajdonosai közül többen – más régióbeli kollégáikhoz hasonlóan – pótolták sokéves mulasztásaikat, hogy lokáljaik megfeleljenek az előírásoknak.

Ezzel magyarázható, hogy a fővárosi szórakozóhelyen bekövetkezett tragédia óta a tűzveszélyesnek minősített, hatósági utasításra vagy saját elhatározásból bezárt vendéglátóipari egységek több mint fele újranyitott az elmúlt időszakban – közölte legfrissebb felmérésében a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (IGSU). A 2015. október 30-án bekövetkezett bukaresti klubtragédia után öt nappal az IGSU megyei kirendeltségei átfogó ellenőrzésekbe kezdtek, s mint a Mediafax által idézett közleményükből kiderül, idén szeptember 30-áig országos szinten több mint 15 000 helyszínen vizsgálódtak.

Tavaly november 4-én lépett ugyanis életbe a 2015/915-ös számú kormányhatározat, amely a tűzvédelmi szabályokat be nem tartó szórakozóhelyek bezárásnak új szabályait rögzíti. A tűzoltók 103 esetben rendelték el a vizsgált szórakozóhely bezárását ott, ahol súlyosan megsértették a tűzvédelmi előírásokat. A leggyakrabban előforduló probléma a vészkijárat vagy a tűzoltó készülékek hiánya volt, de gyakran előfordult, hogy sokkal több vendéget engedtek be az ellenőrzött lokálba, mint ahány a működési engedélyben szerepelt.

Krónika

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk