Haldokló román király – dráma a családban


I. Mihály és unokája, amikor még szent volt a béke


Újabb botrány rázta meg a tróntól megfosztott román királyi családot: a leukémiában és rákban szenvedő I. Mihály exkirály kitagadott unokáját nem engedték nagyapja halálos ágyához, amire a herceg be akarta törni a ház ajtaját.

A román királyi család közleménye szerint Mihály herceg – polgári nevén Nicolae Medford-Mills – be akarta törni az ex-uralkodó svájci otthonának az ajtaját, s közben bántalmazta a személyzet három tagját is. A lökdösődésben többen megsebesültek, s emiatt a királyi család feljelentést tett a svájci rendőrségen. „Őfelsége hónapokkal ezelőtt világossá tette, nem kívánja látni unokáját, s ezt Nicolae számára is egyértelművé tette” – olvasható a közleményben.

Mihály herceg – egészen 2015-ös kitagadásáig – a királyi család népszerű tagja volt, s harmadikként szerepelt az öröklési sorrendben. I. Mihály soha sem magyarázta meg hivatalosan, miért tagadta ki unokáját, bukaresti értesülések szerint a herceg nem volt elég szorgalmas, nem viselkedett a királyi ház tagjához méltóan, s még románul sem tanult meg rendesen.

„Meg akartam tisztelni nagyapámat a látogatással ezekben a nehéz pillanatokban, mert ez egy keresztényi cselekedet lett volna. Embertelenül bántak velem” – ezt már Mihály herceg írta minapi Facebook-bejegyzésében.

A trónjától a második világháború utáni 1947-es kommunista hatalomátvétel után megfosztott román királyi családban most Margit hercegnő a trónörökös, s utána következik Ilona hercegnő, Mihály herceg édesanyja. Az 1921-ben született Mihály király előbb 1927-1930 között, majd 1940-1947 között ült a trónon, ám később állampolgárságától is megfosztották. A román útlevelet végül 1997-ben kapta vissza.

hvg

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk