Kijárási korlátozás. Engedményeket tettek az ortodoxoknak


Romániában a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai közepette belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. A román ortodox egyházzal erről kötött megállapodást kedden este ismertette Marcel Vela belügyminiszter.

Az ország lakosságának több mint 85 százalékát adó ortodoxok április 19-én ünneplik Jézus feltámadását.

A román ortodox egyház arról állapodott meg a belügyminisztériummal, hogy idén a nagycsütörtöki liturgián megszentelt pászkát szájmaszkot és kesztyűt viselő papok oszthatják ki a templomokhoz járuló, hasonló védőeszközöket viselő híveknek pénteken és szombaton 7 és 17 óra között. Ezt mindenütt a szabadban szervezik meg, a sorban állók számára pedig – az élelmiszerboltokhoz hasonlóan – kijelölik a kötelező távolságot.

A híveknek a lakás elhagyása indokául a saját felelősségre előre megírt nyilatkozatban fel kell tüntetniük, hogy húsvéti pászkáért mennek, és azt is, hogy melyik templomba. A pászkaosztásnál a belügyi alkalmazottak felügyelik a járványügyi óvintézkedések betartását.

A megállapodás lehetővé teszi az ortodox egyház papjai számára, hogy házról házra járva elvigyék híveikhez a Jeruzsálemből szombat este érkező szent lángot. A társasházak előtt legfeljebb három lakó várakozhat, akik továbbadják a lángot a többi szomszédnak.

A feltámadás éjszakáján szolgálatot teljesítő rendőrök, csendőrök, tűzoltók, és határrendészek maguk is szerepet vállalnak abban, hogy a szent láng eljusson a kórházakba, szociális otthonokba és karanténközpontokba.

Romániában a koronavírus-járvány miatt március 24-e óta kijárási korlátozás van érvényben, ennek értelmében csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menniük. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk