Kijárási korlátozás. Hatalmasat blöffölt a belügyminiszter


Mégsem hagyhatjuk el településünket a koronavírus-járvány miatt foganatosított szükségállapot május 15-ei lejárta után sem – derül ki a belügyi tárca szombati tervezetéből.

Mint írják, a minisztérium a szükségállapot után életbe lépő veszélyhelyzet idejére a jelenlegi korlátozások fenntartását javasolja a települések közötti közlekedésre vonatkozóan, néhány kivétellel. Ennek megfelelően a polgárok a következő esetben hagyhatják el lakótelepülésüket május 15-e után:

  • orvosi ellátás
  • szabadidős és sportfoglalkozás
  • családi esemény
  • személygépkocsi-vásárlás
  • járművek műszakiztatása vagy javíttatása, szervizelése

céljából.

A településeken belüli közlekedés esetében ugyanakkor fennmarad az a jelenlegi rendelkezés, hogy háromnál több személy nem tartózkodhat egyszerre, csoportosan közterületen, ha nem ugyanabban a háztartásban él.

Bár a parkokat megnyitják a lakosság előtt, ám a játszóterek továbbra is zárva maradnak.

Hasonlóképpen marad a tiltás a szabadtéri tüntetések, megmozdulások, koncertek, felvonulások vagy bármilyen más rendezvények esetében, zárt térben pedig továbbra sem lehet kulturális, tudományos, vallási rendezvényeket, sporttevékenységeket, sportfogadási eseményeket, gyógykezelést tartani. Múzeumok és galériák ugyanakkor megnyithatnak, a bejáratnál azonban kötelező lesz a fertőtlenítő elhelyezése, a látogatók számára kötelező lesz a maszkviselés, emellett a látogatók által használt helyiségeket, felületeket naponta kétszer kell fertőtleníteni.

Továbbra is zárva maradnak az éttermek, plázák.

Érdekesség, hogy Marcel Vela belügyminiszter csütörtökön még arról beszélt, hogy a szükségállapot május 15-ei lejártát követően szabadon lehet majd közlekedni egyik településről a másikra. „Kimehetnek, elhagyhatják a települést, nem kell figyelembe venni a megyei jogú városok vagy megyék közötti határt” – közölte miniszter közösségi oldalán posztolt videóüzenetében, lakossági kérdésre válaszolva.

Sőt, a tárcavezető azt mondta: május 15-e után a polgárok szabadon elmehetnek piknikezni a szabadba, de be kell tartani a fizikai távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk