Minimálbér: nettó 600 lejes növekedés jöhet


Mintegy 600 lejjel növekedne a nettó minimálbér, ha bevezetnék az európai minimálbér fogalmát, hívta fel a figyelmet cikkében a Ziarul Financiar.

Az erről szóló tárgyalások nemrégiben elkezdődtek az unióban, és noha azt indulásból leszögezték, hogy nincs lehetőség az EU-szinten általánosan alkalmazható bérösszeg bevezetésére a tagállamok közötti gazdasági egyenlőtlenségek miatt, azt viszont világossá tették, hogy egy általánosan alkalmazható szabályozást kívánnak életbe ültetni, amely minden uniós országban érvényessé válna. Ennek alapján az adott államok átlagbérének 60 százalékában tervezik rögzíteni a munkavállalóknak nyolc órás munkavégzés esetén fizethető legkisebb összeget.

Romániában novemberben hozzávetőlegesen 3200 lej volt a nettó átlagbér, az országos statisztikai intézet adatai szerint. A minimálbér jelenleg bruttó 2230 lej, azaz nettó 1340 lej, ez a nettó átlagbér 42 százalékát jelenti. Így mintegy 600 lejes növekedést hozna az uniós szabályozás romániai alkalmazása, ami 1920 lejes nettó minimálbért jelentene.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk