MOGYE. A diákok nyerték a pert, nem lehet oltási igazoláshoz kötni a részvételt a kurzusokon!


Hiába akarta kötelezni a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem a hallgatóit, hogy beoltassák vagy teszteltessék magulat: a szucsávai bíróság ítélete alapján nem lehet feltételhez kötni a diákok részvételét a felsőoktatási tevékenységeken.

A MOGYE-t öt hallgatója perelte be, miután az intézmény vezetősége bejelentette, hogy csak a védettséget igazoló dokumentumok birtokában engedik be a hallgatókat a létesítménybe. A döntés nem jogerős, de végrehajtható, és a kihirdetés pillanatától hatályos. Az ítéletben azt is leszögezték, hogy

„a tanintézet vezetősége nem hozhat más, azonos vagy hasonló tartalmú határozatot, amellyel a hallgatók képzési lehetőségét bármilyen módon feltételhez kösse”.

Az ítélet kihirdetését követően a Jászvásári Diákliga közölte, hogy

a marosvásárhelyi egyetemisták mindenféle korlátozás nélkül beléphetnek az egyetem épületébe és részt vehetnek a kurzusokon és szemináriumokon, ugyanakkor szabad bejárásuk van az egyetemi bentlakásokba is anélkül, hogy a védettséget igazoló bármiféle okirat felmutatását kérjék tőlük.

A Jászvásári Diákliga ugyanakkor nyilvánosan kérte a Marosvásárhelyi Diákliga (LSTGM) vezetőségének tiszteletbeli lemondását, amiért állásfoglalásban támogatta az egyetemük vezetésének a döntését azzal a céllal, hogy hiteltelenítse az eljárást kezdeményező öt egyetemistát.

„A marosvásárhelyi Diákliga (LSTGM) képviselői állítólag a tanév elején megfenyegették azokat a diákokat, akik tiltakoztak a korlátozások és feltételek ellen, és megfélemlítő kampányt indítottak ellenük közösségi oldalakon és belső vitafórumokon. Emiatt több diák elhatározta, hogy bepereli az úgynevezett „képviselőket”, akik a MOGYE vezető testületeiben szerepelnek”

– derül ki a jászvásári Diákliga közleményéből.

A Jászvásári Diákliga szerint a MOGYE jogi képviselője nem mondott igazat a bíróságon, amikor azt állította, hogy mindössze öt egyetemi hallgató ellenzi a korlátozásokat. Valójában legalább 207 diák aláírta azt a petíciót, amelyben arra kérték az egyetem vezetőségét, hogy vonja vissza döntését, írta a történteket összegző jelentésében a News.ro hírügynökség.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk