Peti András válaszol


Válaszolt Marosvásárhely magyar alpolgármestere a Kétnyelvű utcanévtáblákért Marosvásárhelyen gerillacsoport karácsonyi “ajándékozására” – erről ► itt írtunk. Az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük Peti András gondolatait, amelyeket Facebook-oldalán tett közzé.

Karácsonyi jókívánságok!

Manapság óriási felelősség a közösségért dolgozni, mert hiába képviseled jóhiszeműen és becsületesen a szavazó állampolgárok jogos kéréseit és követeléseit, egyszerűen lehetetlenség minden elvárásnak megfelelni. Amikor ezt a feladatot elvállaltam, tudatában voltam annak, hogy politizálni annyit jelent, hogy minden nap szolgálod a közösséget, szolgálod azokat, akik kitüntettek és megelőlegezték neked a bizalmat!

Az elmúlt 2 évben, alpolgármesteri megbizatásom alatt folyamatosan azért dolgoztam, hogy megvalósítsam a közösség áltam rám bízott feladatokat. Ezért, folyamatos egyeztetések, beszélgetések és néha építő jellegű viták eredményeképpen sikerült először beindítani Marosvásárhelyen a valós kétnyelvűsítési folyamatot az utcanévtáblák területén. Először 5 magyar személyiség román fordításában szereplő utcanevét sikerült eredeti formájában visszahelyezni: Dózsa György, Kinizsi Pál, Liszt Ferenc, Mátyás király és Varga Katalin. Ezenkívül sikerült 10 új utca irányjelzőtáblát is kihelyezni a városban. A 2014 és 2015 évben sikerült elkülöníteni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére, 50 ezer, illetve 1.050 ezer lejt. Sikerült elindítani a közbeszerzési eljárást, annak ellenére, hogy a központi illetékes hatóság háromszor hiánypótlásért visszadobta, végül is sikerült meghirdetni, azonban egy ajánlattevő sem jelentkezett. Noha nemzetközi eljárás lévén – ha már nem akadt egy hazai érdeklődő vállalkozás sem – jöhetetett volna bárki széles e nagy világból. Ennek ellenére, november 12-én újból meghirdetésre került a közbeszerzés, az ajánlattételi határidő ezúttal december 28. Remélem akad ezúttal legalább egy érdekelt vállalkozás, aki benyújtson árajánlatot! Feltételezik nem volt egyszerű idáig eljutni ! Nagyon sok előítélettel és kétséggel kellett megküzdeni, a kishitűségtől a rosszhiszeműségig. Meggyőződésem, hogy Marosvásárhelyen újra kell építeni a bizalmat, újra kell értelmezni a társadalmi párbeszédet, új alapokra kell helyezni egymás tiszteletét és megbecsülését, mi, marosvásárhelyiek, románok, magyarok, romák és a többi nemzetiségek között! Kérem higgyék el, a marosvásárhelyiek döntő többsége békét, megértést és együttérzést akar! Ezt várják el tőlünk, felelős politikusoktól, hogy ne az öklünkkel, hanem eszünkkel és szívünkkel számoljuk fel az előítéleteket! Mi, mindannyian, marosvásárhelyiek, újabb lehetőséget kapunk, hogy egy döntő lépést tegyünk a normalitás felé. Azért, hogy 26 év, illetve az új közigazgatási törvény életbe lépésétől számított 14 év után, végre kikerüljenek a kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhely köztereire. Ezáltal egy újabb fontos mérföldköhöz érve a magyar közösség nyelvi jogainak érvényesítésében, nemzeti identitásunk kifejezésének érdekében! Azt gondolom, hogy a személyes lejárató kampányok, az uszítási hadjárat, a megosztási kísérletek, a személyeskedésbe átmenő sértegetések, rágalmazások megnehezíthetik vagy éppenséggel ellehetetleníthetik a legjobb indulatot azokban, akik a párbeszéd hívei. A gerilla háborút, a párbeszéd békét jelent! A párbeszéd és az ész érvek mentén való érdekérvényesítés, a legnehezebb, a legtöbb időt és energiát feltételez, szellemileg a legigénybevevő, de megéri, mert a leghatékonyabb és hosszú távra biztosít megoldást! Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek, szerettei, családja körében!

Peti András,

Marosvásárhely alpolgármestere

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk