Rettentő hőséggel számolhatunk egész héten


Európa déli és középső országaiban egyre nagyobb területen tombol a nyár, egy anticiklon száraz, meleg levegője alakítja az időjárást. Felhők is csak mutatóban vannak az égen, a hőmérséklet így könnyűszerrel emelkedik délután 32, 37 fok közé, de Spanyolországban a 40 fok feletti értékek sem számítanak ritkának.

A magasnyomású zónától keletre, illetve nyugatra ugyanakkor változékonyabb az időjárás. A Fekete-tengertől északra, valamint a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklonok többfelé okoznak erősen felhős időt, a frontrendszereik mentén eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. A hőmérséklet ennek ellenére csak kevéssel marad el a sokévi átlagtól, általában 16 és 27 fok között alakulnak a maximumok.

A sarkkörtől északra viszont még mindig szokatlanul meleg az idő, az ott mért 25, 26 fok 7, 8 fokkal is meghaladja az ilyenkor jellemző csúcsértéket.

A Kárpát-medence térségébe délies áramlással továbbra is igen meleg, és egyre szárazabb levegő érkezik, így sok napsütésben bízhatunk a következő 36 órában. Erdélyben a kora reggeli órákban 10-19, délután 30-35 fokos csúcshőmérsékleti értékekre lehet számítani.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!