Románia lehetővé teszi a nemzetközi személyszállítást, de továbbra is elkülönítőbe küldi a külföldről érkezőket


A hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Veronica Zoicas az MTI érdeklődésére elmondta: a román határátkelőkön jelenleg is azt a május 15-én bevezetett eljárást alkalmazzák, miszerint minden belépőt a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából “sárga zónából” érkezőnek tekintetnek és – az illető által megadott címen lakó családtagokkal együtt – 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe küldenek. A legfertőzöttebb térségekre (Olaszországra, Spanyolországra és más országokra) korábban használt “vörös zóna” kifejezés megszűnt: így

hatósági karanténba már csak azokat irányítják, akik nem akarják hazaérkezésükkel családtagjaikat is kéthetes “szobafogságra” ítélni

– magyarázta a szóvivő.

Az országhatár másik oldalára ingázóknak, pilótáknak, teherautósofőröknek, diplomatáknak, magas rangú állami tisztségviselőknek, a fegyveres testületek tagjainak továbbra sem kell házikaranténba vonulniuk, amennyiben nincsenek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik.

A járványügyi operatív törzs csütörtöki határozata szerint június elejétől Románia lehetővé teszi a nemzetközi vasúti, illetve közúti személyszállítást, tehát a fuvarozó cégek – az előírt egészségügyi óvintézkedések mellett – újraindíthatják a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején mindeddig szüneteltetett menetrendszerű vagy alkalmi járataikat. Arról azonban nem született döntés, hogy emiatt változnának a határátkelőkön hatályos járványügyi óvintézkedések – mondta az INSP szóvivője.

A határrendészet sem kapott még semmilyen jelzést arról, hogy a közeljövőben enyhítenének a beutazási korlátozásokon – közölte az MTI érdeklődésére Alexandra Gavan, a román határrendőrség szóvivője.

Romániába továbbra sem léphetnek be külföldi állampolgárok

az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták és rezidensek kivételével.

Mint ismert, május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány csütörtökön hozott, június elsején hatályba lépő határozatával tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Jövő héttől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezik a vendéglátásban a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhatnak a sportmérkőzések is.

A betegség megjelenése óta eltelt három hónapban csaknem 19 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 1240-en életüket vesztették, majdnem 13 ezren meggyógyultak. Az ismert aktív esetek száma – kisebb megtorpanásokkal – egy hónapja csökkenő tendenciát mutat Romániában.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk