Több mint 2 millió eurós fejlesztést jelentett be a Maros Megyei Tanács


Aláírták hétfőn a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum felújítására vonatkozó projekt európai uniós finanszírozási szerződését a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc és a Központi Fejlesztési Régió igazgatója, Simion Creţu. Az eseményen részt vett a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán, illetve a múzeum munkatársai is.

A Természettudományi Múzeum helyreállítási és korszerűsítési munkálatokra nyert támogatást a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program, 5.1-es tengelyén, amely a kulturális és természeti örökség védelmét, megőrzését, és népszerűsítését célozza.

A projekt összértéke 11.273.740,86 millió lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 9.201.073,17 lej.

A Természettudományi Múzeum székháza 1890 és 1893 között épült Kiss István budapesti építész tervei alapján, a kivitelezési munkálatok Sófalvi József és Soós Pál helyi építőmesterek vezetése alatt zajlottak, az épület átadására 1893. június 27-én került sor. A Természettudományi Múzeum gyűjteménye napjainkban 62 ezer darabot tartalmaz, a múzeumnak értékes paleontológiai, ásványtani, növénytani, madártani, gerinctelen, emlős, csontváz és trófea kollekciója van.

„Csaknem 124 év telt el azóta, hogy ezt a múzeumot megnyitották, és habár eredetileg is múzeumnak építették, voltak olyan idők is, amikor más rendeltetése volt az épületnek. A Természettudományi Múzeum a 80-as évektől működik ebben az épületben, és már jó ideje tervezzük, hogy korszerűsítsük az itteni kiállításokat, illetve, hogy az épületet magát is helyreállítsuk. A műemlék épület felújítására egy európai uniós pályázatot adtunk le, és nagy örömünkre sikerült támogatást szerezni a munkálatok finanszírozására. Az elnyert uniós források mellett a megyei tanács 2 millió lej önrésszel járul hozzá a beruházáshoz” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A felújítási projekt keretében restaurálni fogják a Természettudományi Múzeum külső díszítőelemeit, korszerűsítik a kiállítótereket, és olyan tárolókat vásárolnak, amelyek biztosítják a kiállított tárgyak megfelelő védelmét. A projekt részeként új mosdókat alakítanak ki, illetve új fűtésrendszert szerelnek be az épületben. Emellett egy üvegházat és egy gyógynövényes füves kertet is kialakítanak, illetve elrendezik az épület előtti zöld övezetet. A beruházást 2022 március végéig kell befejezni.

„Az elmúlt időszakban több finanszírozási szerződést is aláírtunk a régióban olyan projektekre, amelyek a természeti és kulturális örökség megőrzését célozzák. Mostanáig mintegy 100 millió lej értékben írtunk alá szerződést 10 projekt megvalósítására, amelyeket a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program 5-ös tengelyének 5.1-es kiírására nyújtottak be. A továbbiakban is támogatjuk a helyi fejlesztéseket, és ebben fontos szerepet játszanak a kulturális és természeti örökség védelmét, megőrzését, és népszerűsítését felvállaló projektek. A következő időszakban várhatóan felgyorsul a szerződéskötések menete, hiszen a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program keretében mintegy 700 támogatási kérés volt leadva, amelyek összértéke meghaladta a 700 millió eurót. Mi támogatjuk a potenciális haszonélvezőket, nekik pedig arra kell törekedniük, hogy jól kidolgozott támogatási kéréseket nyújtsanak be, hogy le tudjuk hívni a rendelkezésünkre álló vissza nem térítendő uniós alapokat” – nyilatkozta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója.

  • közlemény
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk