Újjáindulhat a vasúti közlekedés Marosvásárhely és Szováta között


Teher- és utasszállításra egyaránt használták: a szovátai járat Maroskeresztúrnál. Murokország lakosai ezzel a vonattal hozták be terményeiket a megyeszékhelyi piacokra. Fotó: webgarden.ro


Újjáindulhat a vasúti közlekedés a Marosvásárhely és Szováta közötti keskeny nyomtávú vasúton. A kormány szerdai ülésén tervezik jóváhagyni a 2030-ig érvényes országos közlekedési infrastruktúra-fejlesztési tervet, ennek részeként fogadnák el a megyeszékhely és a fürdőváros közötti vasút rehabilitációs tervét. Az elsősorban idegenforgalmi szempontból szorgalmazott beruházást 118,4 millió eurós költséggel képzelik, a 74 kilométer hosszúságú vasút felújítása jövőre kezdődhetne és 2018-ban fejeződne be.

A síneket sok helyütt ellopták, Marosvásárhely területén (a Meggyesfalván átvezető részen) is. Fotó: webgarden.ro


Hasonló megfontolások alapján amúgy a Marosludas és Sajómagyarós, valamint az Oravicabánya és Aninabánya közötti vasút is megújul.

A kormány szerdai ülésén napirendre kerülő tervezet tartalmazza a repülőtér-felújítási elképzeléseket is. A jegyzéken a marosvásárhelyi Transilvania légikikötő rehabilitációja a második körben felújítandó létesítmények közé került besorolásra, valamivel több mint 50 millió eurós fejlesztést látnak indokoltnak Bukarestben erre a célra a 2022 és 2024 közötti időszakban. Az intézmény legközelebbi vetélytársának tekintett kolozsvári repülőtér mindeközben már a 2018-ig terjedő első periódusban elkölthet fejlesztésre 125,3 millió eurót.

Autópályák tekintetében a Nagyszeben és Piteşti közötti sztráda megépítése jelenti az első számú prioritást a kormány tervezete szerint, majd a listán a Comarnic–Brassó és a Németvásárt a Jászvásáron át a moldáv határral összekötő szakasz következik 2020-as befejezési terminussal.

A Németvásárról Marosvásárhelyre vezető sztráda kivitelezése ugyanakkor 2026-ra lenne előirányozva. Az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Berettyószéplak közötti, valamivel több mint 93 kilométeres részét pedig 2018-ig építenék meg a fejlesztési tervnek megfelelően.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk