Vásárhelyi Forgatag: nézz be a Ligetbe!


Együttműködési megállapodás született a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi magyar kulturális napok szervezői, valamint a város önkormányzata között, így az idei augusztusi városnapi rendezvénysorozat teljes egészében Marosvásárhely területén lesz – jelentette be csütörtökön Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője.

Elmondta, hogy csütörtökön reggel írták alá az együttműködési megállapodást a polgármesteri hivatallal, így a Forgatag szabadtéri programjai a marosvásárhelyi Ligetben fognak zajlani.

A Vásárhelyi Forgatagot immár negyedik alkalommal szervezi meg augusztus 24. és 28. között a Marosvásárhelyért Egyesület. Az előző években a szabadtéri rendezvényeket a város határában levő Maros-parti telken szervezték meg, amely azonban nem a városhoz, hanem Marosszentgyörgyhöz tartozott, miután a szervezők nem tudtak megállapodni a marosvásárhelyi önkormányzattal a rendezvény támogatásáról.

“Az volt a cél, hogy kiszámítható együttműködés alakuljon ki a Forgatag és a marosvásárhelyi önkormányzat között, ami hosszú távon garanciát jelent a helyszíneket illetően” – mondta Portik Vilmos, aki szerint ez most megvalósult és az önkormányzattal partnerségben szervezik az idei Forgatagot. Az új helyszín előnyei közé sorolta, hogy közelebb van a városközponthoz, így könnyebben megközelíthető, de az infrastruktúra szempontjából is alkalmasabb, mint a Maros-part.

Portik Vilmos elmondta, hogy az idei Vásárhelyi Forgatag fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, aki a tervek szerint részt vesz a megnyitóünnepségen.

Marosvásárhely testvérvárosai közül Kecskemét lesz a díszvendég, ahonnan több mint 80-an utaznak Erdélybe. A kecskeméti küldöttség egyebek mellett népviseletes felvonulással, bábelőadással, interaktív hangszerbemutatóval, színjátszó műhellyel, kiállításokkal, gasztronómiai bemutatóval és gyermekprogramokkal készül.

Közölték: az idén kibővítik a gyermekeknek szóló programokat, hogy a tizenéveseket hatékonyabban tudják megszólítani. Az idei Forgatagon is megszervezik harmadik alkalommal a legényes és verbunkversenyt. A gasztronómiai programok közül újdonság lesz az erdélyi pálinka- és párlatverseny, amelyre bármely engedéllyel rendelkező kistermelő benevezhet.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk