Véget ért a parosényi és urikányi bányászok tiltakozása


Kedden délután beszüntette a tiltakozást a parosényi és urikányi bányákban dolgozó mintegy 360 vájár, miután bankkártyájukra átutalták elmaradt bérüket – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Domokos László szakszervezeti elnök.

Elmondta: a fizetések azért késtek egy hetet, mert a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) nem fizette ki a leszállított szénért a Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társasághoz (SNIMVJ) tartozó két bánya számláit.

A béreket az októberre esedékes bányászati támogatásból fizették ki.

Domokos László szakszervezeti elnök elmondta: a délelőtt folyamán egyeztetett a SNIMVJ, valamint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetőségével is, és megállapodást írtak alá arról, hogy a CEH időben kifizeti majd a SNIMVJ által decemberben és januárban kitermelendő kőszén árát.

‘Figyelembe vettük azt, hogy 2017 januárjára a vonatkozó kormányhatározat hiányában nem lesz bányászati támogatás’ – mondta el Domokos.

A szakszervezeti vezető ismertette a megállapodás eredményeit az érintett bányászokkal, ezek pedig beszüntették a tiltakozást.

“Ismertettem a vájárokkal a helyzetet, nagyrészt elégedettek voltak. Más garanciákat nem nagyon tudunk kérni. Reméljük, hogy megoldódik a CEH helyzete, mert a mi bevételeink, az ők bevételeiknek függvénye, más forrásunk pedig – az állami támogatás hiányában – nincs’ – tette hozzá a szakszervezeti bizalmi.

A parosényi és urikányi bányákban dolgozó csaknem 360 bányász megtagadta, hogy műszak után a felszínre jöjjön. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy nem fizették ki nekik novemberi bérük előlegét, amelyet egy héttel ezelőtt kellett volna megkapniuk.

A tiltakozást még hétfő este elkezdték a parosényi szénbánya harmadik váltásában dolgozók, aztán az urikányi bánya éjszakai és reggeli műszakának munkásai is csatlakoztak, így összesen 357-en maradtak lent a mélyben.

A Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaságnak alárendelt parosényi és urikányi bányák jelenleg csaknem 900 alkalmazottat foglalkoztatnak. 2018 végéig mindkét szénipari létesítményt bezárják.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk