A Samsung fekete napja


A Samsung Electronics dél-koreai vállalat kedden egy nap alatt elveszítette piaci tőkeértékének 8 százalékát, miután bejelentette, hogy a továbbra is fennálló biztonsági kockázatok miatt világszerte leállítja a Galaxy Note 7 okostelefonok eladását, és megszünteti a készülékek gyártását.

A szöuli értéktőzsdén 2008 óta a legnagyobb napi veszteségben, 8,04 százalékos mínuszban zártak a konszern részvényei, 17 milliárd dollárral, 195,6 milliárd dollárra csökkent a vállalat piaci tőkeértéke.

A Crédit Suisse svájci pénzügyi csoport elemzői – 19 millió készülékkel és 882 dolláros átlagárral számolva – éppen 17 milliárd dollárra becsülték a Samsung kieső bevételeit arra az esetre, ha leállítják a túlhevülésre hajlamos okostelefonok eladását.

Elemzők korábban arra számítottak, hogy a kieső bevételek és a visszahívás költségei együtt sem haladják meg az 5 milliárd dollárt, ha a negyedik negyedévben teljes gőzzel rákapcsolnak a Galaxy Note 7 típusú telefonok értékesítésére.

A Samsung készpénzállománya június 30-án mintegy 69 milliárd dollárt tett ki, így a cég várhatóan különösebb nehézség nélkül le tudja nyelni a veszteségeket. Ám a mostani dupla fiaskó, az, hogy a töltéskor túlhevülésre hajlamos első széria visszahívása után a cserekészülékeknél is hasonló jelenséget észleltek, rendkívül negatív hatást gyakorolhat a fogyasztók bizalmára. Egyes szakértők máris azt jósolják, hogy a kudarc tönkretette a Galaxy Note sorozat minden tagjának hírnevét, és jelentősen csökkenti a Samsung többi okostelefonja iránti keresletet is.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk