Bejelentés Marosvásárhelyen: 50 százalékkal több pénz a Maros-mezőségi magyar gazdáknak!


A Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében leadott valamennyi érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújt a magyar kormány – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Marosvásárhelyen, sajtótájékoztatón.

Maros megye mezőségi kisrégiójában fél évvel ezelőtt kísérleti jelleggel hirdették meg a magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési programot.

Magyar Levente elmondta: 526 mezőségi vállalkozó és gazdálkodó nyújtott be pályázatot, és a támogatási igényeknek – reményei szerint – mintegy 90 százalékát tudják támogatni. Közölte: ahhoz, hogy minden érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújthassanak, az eredetileg meghirdetett egymilliárd forintról körülbelül 1,5 milliárd forintra kell emelni a program támogatási keretét, de erre van lehetőség.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a pályázat eredményhirdetése decemberre várható, és a pályázók már 2018 első hónapjaiban hozzájuthatnak az igényelt támogatáshoz. Ismertette, hogy elsősorban gazdák pályáztak mezőgazdasági gépek és tenyészállatok vásárlására, valamint a földterületek jogi helyzetének a tisztázására, telekkönyvezésre.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a program romániai beindítása “nem volt könnyű szülés”, de abban reménykednek, hogy “ha a gyerek ezt a legnehezebb szakaszt túlélte, akkor meg fog maradni”, sőt “az élni akarásáról tett tanúbizonyság alapján” úgy látszik, hogy “erős lesz, és hosszan fog élni”.

Magyar Levente elmondta: hosszú hónapok egyeztetése után a nyár végén sikerült megállapodniuk Románia kormányával a program alapvető feltételeiről, a programot eddig zavartalanul és jóhiszeműen tudták lebonyolítani. Hozzátette, a román gazdaság is profitál a programból, hiszen az eszközöket, amelyeket a kedvezményezett gazdák meg fognak vásárolni, többnyire Románia állítja elő. “Amikor szépen látszanak majd ezek a számok, akkor végérvényes lesz az a pozitív román hozzáállás, hogy ez a program Romániának is jó, gyarapszik általa” – jelentette ki az államtitkár.

Magyar Levente bejelentette, hogy 2018-ban a programot kiterjesztik más területekre, egyidejűleg a támogatási összeghatár megemelését tervezik. Ehhez azonban az kell, hogy az Orbán-kormány a jövő évi parlamenti választások után is folytassa a munkáját – jegyezte meg.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a román-magyar viszony őszi “hullámzása” a két ország kapcsolatrendszere egészére kihatott. A marosvásárhelyi iskolaügy ébresztő volt mindkét fél számára, és azt az üzenetet hordozta, hogy el kell kerülni az ehhez hasonló helyzeteket, hiszen a közép-európai térségben egyik ország sem tud elszigetelten fejlődni. Magyarország a térség egészének a felemelkedésében érdekelt – szögezte le.

A sajtótájékoztatón Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a magyar állam segítsége Maros megyének éppen abba a kisrégiójába érkezett, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Erdélyben a gazdaságfejlesztési programot a Pro Economica alapítvány bonyolítja le.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk