Drágul a villanyáram, nem is kicsit


Drágul a villanyáram július 1-jétől: méghozzá 8 százalékkal, a korábban meghirdetett 1-2 százalék helyett – derült ki az energiaár-szabályozó hatóság közléséből. A drágulás a háztartási fogyasztókat érinti.

A hatóság szerint a jelentős árnövekedés hátterében a kedvezőtlen energiatőzsdei helyzet áll. Februárban a hatóság elnöke még úgy nyilatkozott, hogy júliusban várhatóan 1-2 százalékos árnövekedés lesz. A hatóság emlékeztetett, a háztartási fogyasztók esetében az ár 10 százalékát árszabályozott energia teszi ki, a többi 90 százalékot a villamos energia szabadpiaci ára befolyásolja.

A hatóság illetékesei szerint a drágulást az eredményezte, hogy az energiatőzsdén szokatlanul magas a villamos energia ára, ezért egyébként ideiglenesen fel is függesztették a harmadik negyedévi licitet, hogy az újraszabályozás következtében elkerüljék a háztartási fogyasztóknak szánt energia árának további drágulását.

Közölték, az áramtőzsdén a harmadik negyedévben 24 százalékkal volt drágább az áram a második negyedévhez mérten. A szolgáltatók ezért 25 százalékos drágulást kértek, de a hatóság végül átlagban 8 százalékos növekedést hagyott jóvá.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk