Fontos adóügyi változtatás!


A kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében a munkáltatóknak a munkavállalók társadalombiztosítási járulékát (CAS) és egészségbiztosítási járulékát (CASS) a részmunkaidős alkalmazottak és a szakmányban dolgozók után is legalább a minimálbér szintjén kell befizetni.

A kormány közleménye szerint ez alól kivételt képeznek a tanulók, diákok, a fogyatékkal élők, a nyugdíjasok és azok, akik legalább a minimálbér szintjén valósítanak meg jövedelmet.

A rendelkezések augusztus 1-jétől lépnek életbe.

‘Szociális szempontból az intézkedés védelmet biztosít: ezek a személyek is jogosultak lesznek a közegészségügyi ellátásra és rendes nyugdíjra. Gazdasági szempontból az intézkedés korlátozni próbálja azon helyzetek számát, amikor részmunkaidős szerződést kötnek az adózás elkerülése miatt és ugyanakkor esélyegyenlőséget biztosít azoknak a cégeknek, amelyek teljes munkaidőre vonatkozó szerződést kötnek és biztosítják legalább a minimálbért az alkalmazottaknak’ – írja a közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a jogszabályt azután módosították, hogy a statisztikai igazgatóság adatai szerint az országban 1,1-1,2 millió részmunkaidős szerződés volt életbe. Ezek közül 370.000 személynek egyetlen részmunkaidős szerződése volt, 710.000-nek pedig a jövedelme nem érte el a 903 lejt havonta (2016. decemberi adatok).

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk