Fontos bejelentés a Lufthansától: téged is érint, ha szerdán repülnél velük


Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC).

Az érdekképviselet hétfői közleménye szerint a sztrájkfelhívás a Lufthansa valamennyi Németországból induló járatára vonatkozik, és érintheti a vállalatcsoport más légitársaságait is.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával, 2012 áprilisával kezdődő öt éves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a csoporthoz tartozó Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl.

A szakszervezet közleménye szerint az ajánlat elfogadhatatlan, nemcsak azért, mert gyakorlatilag a bérek befagyasztását jelentené, hanem azért is, mert a Lufthansa évek óta bőségesen termel nyereséget, ami az igazgatósági tagok javadalmazásának jelentős, egyes esetekben a 30 százalékot elérő emelése is jelez.

Az ágazat 9600 munkavállalóját képviselő VC a bérmegállapodás ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansával. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a Lufthansa diszkont üzletága üzleti modelljének alakításában.

A Lufthansa csoport az idén a január-szeptemberi időszakban 23,8 milliárd euró árbevétel mellett 1,8 milliárd euró adózott eredményt ért el. Tavalyi árbevétele 32 milliárd euró volt, adózott nyeresége 1,69 milliárd eurót tett ki.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk