Holnap kerül forgalomba az új 50 eurós


A most forgalomba hozott 50 eurós új biztonsági eleme az arcképes ablak, amely megnehezíti a bankjegy hamisítását


Kedden új időszak indul Európában: megkezdődik az új 50 eurós karrierje. Az euróbankjegyek között ez az egyik legfontosabb címlet, mivel az összes euróbankjegy közel fele 50 eurós, és 8 milliárd darab, tehát összesen 400 milliárd euró van belőle forgalomban.

Az új 50 euróson újdonság lesz az úgynevezett arcképes ablak, amely a fény felé tartva átlátszóvá válik, és mindkét oldalon megjelenik benne Európé képmása, aki egyébként az új eurósorozat névadója. Ez az arcképes ablak megnehezíti a bankjegy hamisítását. További biztonsági elem a smaragdzöld szám, amelynek a színe mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre változik.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2013-ban az új 5 eurós bevezetésével kezdte meg a régi – 2002-ben bevezetett – euróbankjegyek cseréjét, amelynek eredményeként a korábbinál biztonságosabb, nehezebben hamisítható bankjegyek kerülnek forgalomba. Az 5 euróst, 2014-ben követte a 10 eurós, majd 2015-ben a 20 eurós. Az 50 euróst tavaly nyáron mutatták be, mostanáig tartott a felkészülés a tényleges kibocsátásra.

Hátravan még a 100 és 200 eurós cseréje, az 500 eurósból azonban nem lesz új változat. Tavaly májusban ugyanis az EKB úgy döntött, hogy leállítja az 500 eurós kibocsátását és gyártását a pénzmosás elleni harc jegyében. Az 500 eurósok gyártása várhatóan 2018 végén áll le, a tervek szerint ugyanis ekkor vezetik be az új 100 és a 200 eurós bankjegyeket. A régi bankjegyek bevonásáról még egyik címlet esetében sem döntött az EKB, arról majd idejében tájékoztatást ad. Fontos azonban, hogy az euróbankjegyek örökké megőrzik értéküket, és az eurózóna jegybankjaiban korlátlan ideig beválthatók.
Új Magyar Szó Online

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk