Ilyent még nem ettél!


Képünk illusztráció


Romániában egyedülálló módszerrel, a tordai sóbánya egyik régi tárnájában érlelt, tartósítószer mentes hústermékeket állt elő egy kolozsvári termelő.

A termékskála kizárólag háztáji nevelésű sertésektől származó húsokból áll. A húsokat 25 napig érlelik a tordai sóbánya használaton kívül tárnájában, ahol a hőmérséklet és a páratartalom is alig változik.

A sóbányát régebben sajtok tárolására is használták, innen jött az ötlet, hogy egy hasonló módszerrel tárolják a húsokat – magyarázta a feldolgozó üzem igazgatója, Olivian Bogdan.

Az igazgató elmondta, hogy cégük az egyetlen Kolozs megyei hagyományos hústermékeket előállító vállalkozás, csupán havi 400 kilogrammos a gyártói kapacitásuk, de a végeredmény egyedülálló Romániában. A Salinate elnevezésű termékek csupán két százalékát teszik ki termékskálájuknak és csak a helyi piacon lehet megvásárolni, ugyanis csak kísérletezni szerettek volna ezzel a módszerrel.

A sóbánya igazgatója, Simona Baciu szerint a turisták által nem látogatható tárnáról van szó, a gyártó pedig megkapta az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági engedélyeket. Véleménye szerint egy hagyományos termék előállítása, amely a sóbányához köthető, növelheti a látogatók számát is idővel.

A Tordán található sóbányát több évszázados termelés után 1932-ben zárták be. A második világháború idején fedezékként szolgált a légi támadások ellen, később sajtfélék raktározására is használták.

A Salinate termékeket előállító gyár Tordán működik és 350 alkalmazottja van.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk