Két és fél évvel ezelőtti szintre nőtt a munkanélküliségi ráta


Áprilisban 4,8 százalékra, két és fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

Márciusban 4,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta a februári 3,9 százalék után. Legutóbb 2017 második felében volt 4,8 százalék az állástalanok aránya.

A statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 432 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 414 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 355 ezerhez mérten. A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 5,4 százalékos volt, 1,5 százalékponttal magasabb, mint a nők 3,9 százalékos aránya. A 25-74 évesek körében 3,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A statisztikai intézet megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány idején felfüggesztett munkaszerződéssel rendelkezők nem számítanak munkanélkülinek, így őket nem számolták bele a statisztikába.

A bukaresti munkaügyi minisztérium csütörtökön közölt legfrissebb adatai szerint május 28-án csaknem 560 ezer felfüggesztett munkaszerződés szerepelt a nyilvántartásban, emellett a koronavírus-járvány kezdete óta csaknem 430 ezer munkaszerződés szűnt meg.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk