Nagyobb fizetéseket vagy több autópálya-építést? A miniszterelnök válasza


Az adócsökkentés jó hatással lesz a cégekre, ezért megvalósul a 2017-re kitűzött 5,2 százalékos lesz a gazdasági fejlődés Sorin Grindeanu miniszterelnök szerint.

‘Bár rengetegen bíráltak, bevezettük az adócsökkentést, és más gazdaságélénkítő intézkedést is foganatosítottunk. Meg vagyok győződve, hogy mindez jó hatással lesz a vállalatokra, főleg a magánszektorban, és meg tudjuk valósítani a célul kitűzött 5,2 százalékos gazdasági növekedést’ – nyilatkozta a kormányfő Temesváron, aki pénteken meglátogatott egy gáz- és elektromos energia fogyasztásmérőket gyártó üzemet.

Az adók folyamatos csökkentése, a termelékenység növekedését meghaladó béremelések, a minőségi közberuházások csaknem teljes hiánya veszélyeztetik az utóbbi évek megvalósításait, és korlátozzák Románia fejlődési lehetőségeit – nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Reza Baqir, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségvezetője.

‘Az elmúlt hét esztendőben, a pénzügyi világválság után Románia jelentősen megszilárdította gazdaságát, makrogazdasági mutatói a más európai országokéhoz hasonló. Mindezek ellenére, az adók folyamatos csökkentése, a termelékenység növekedését meghaladó béremelések, a minőségi közberuházások csaknem teljes hiánya veszélyeztetik az utóbbi évek megvalósításait és korlátozzák Románia fejlődési lehetőségeit’ – jelentette ki Baqir.

Szerinte változtatni kellene a gazdaságpolitikán, hogy az ne a fogyasztást ösztönözze, hanem a beruházásokat támogassa. ‘Erre azért lenne szükség, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen, és tartósan bővüljön a romániai középosztály’ – tette hozzá az IMF képviselője.

A télen az Országos Előrejelzési Bizottság 5,2 százalékra javította a bruttó hazai termék (PIB) ősszel még 4,3 százalékra becsült középtávú bővülését a 2016-2020-az időszakra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság 2017-re a PIB 4,4 százalékos bővülését prognosztizálta, amely 2018-ra 3,7 százalékra lassul.

Az IMF számításai szerint 2017-ben Romániában regisztrálják majd az Európai Unió országai közül a PIB legnagyobb, 3,8 százalékos növekedését.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk