Az oroszok egy nap alatt lerohanhatják a Baltikumot


Oroszország hadereje elért egy olyan szintre, amivel 24 óra alatt támadást indíthatnának a Balti államok ellen, a NATO-nak pedig alig maradna lehetősége a válaszra.

A litván hírszerzés értékelése szerint az oroszok tavaly tovább erősítették a Kalinyingrádi területen állomásozó haderőket, ami által felgyorsult a támadási idő, illetve meg is tudnak előzni egy esetleges NATO-s beavatkozást.

A fejlesztés része volt Szu-30-as vadászbombázók és rakétarendszerek telepítése, amik lehetővé teszi Balti-tenger bármely célpontjának megsemmisítését.

Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter szerint ezek jelzések, hogy a NATO-nak fel kell gyorsítania döntési mechanizmusát, a szövetség reakcióideje nem olyan gyors, mit szeretnék, hogy legyen.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nincs ok az aggodalomra, szerinte „hisztérikus oroszellenesség” zajlik. Hozzátette: Moszkva mindig a jó viszonyt támogatta a Balti államokkal.

Idén a NATO ezer katonák telepít Lengyelországba és a Balti államokba külön-külön. A védelmi miniszter szerint ezek rövidtávon megfelelőek, de középtávon még további bővítésre lesz szükség, és nem csak gyalogoskatonákra, hanem légvédelmi rendszerekre is.

hirado.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk