Berlin: A halálbüntetés visszaállítása a török EU-csatlakozási folyamat végét jelentené


A Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások végét jelentené, ha Törökországban visszaállítanák a halálbüntetést – jelentette ki a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Egyben hangsúlyozta, hogy a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodást el kell választani a puccskísérlet ügyétől.

Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte, hogy az EU értékközösség, amelynek “álláspontja világos: kategorikusan elvetjük a halálbüntetést”.

Nem lehet EU-tag olyan ország, amelynek jogrendjében szerepel a halálbüntetés, ezért a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak – mondta a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy Németország elítéli a katonai államcsínyre tett kísérletet, de azt is határozottan képviseli, hogy a jogállamiság szabályai és az arányosság elve alapján kell eljárni a puccskísérlet utáni helyzetben.

Steffen Seibert elfogadhatatlannak nevezte a katonák elleni “önkényeskedést és bosszút”, amely a kísérlet bukásai utáni órákat jellemezte, és úgy vélte, súlyos kérdéseket vet fel, hogy már a következő napon eltávolítottak állásukból 2500 bírót.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodást “külön kell kezelni”. A megállapodás az emberiesség alapján köttetett, mindkét fél érdekét szolgálja és “működik”, hiszen jószerivel megszűnt az illegális migráció az Égei-tengeren, és elkezdődött a Törökországra nehezedő terhek megosztása az EU és Törökország között pedig megkezdte  – mondta a német kormányszóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy a megállapodás rendelkezik az uniós vízummentesség megadásának felgyorsításáról, Steffen Seibert leszögezte, hogy a török állampolgárok vízummentessége csak akkor lehetséges, ha a török fél teljesítette valamennyi feltételt. Ez még nem történt meg, ezért folytatni kell a tárgyalásokat – mondta.

A szóvivő a többi között azt is elmondta, hogy Angela Merkel kancellár ugyan rendszeresen tárgyal Recep Tayyip Erdogan török államfővel, de  a puccskísérlet óta nem beszéltek.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk