Elszabadult a pokol Röszkénél


Botokkal, csövekkel felfegyverzett migránsok tegnap délután Röszkénél áttörték a kaput, a magyar–szerb határt védő magyar rendőrökre támadtak, vizespalackokkal, kövekkel dobálták őket, miután Magyarország lezárta a zöldhatárt, és emiatt nem tudnak bejutni az országba. A magyar rendőrök vízágyúval, könnygázzal szorították vissza őket. Az incidensek során mintegy húsz rendőr megsérült, a migránsok oldaláról mintegy száz sérült lehet, főként a könnygáz miatt. Az események nyomán a magyar hatóságok legalább harminc napra lezárták a határátkelőt. Közben az M1 arról számolt be: a migránsok között azonosított terroristát fogtak el a rendőrök.

Ostrom Röszkénél

A magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat a Röszke 2 határátkelőnél a magyar–szerb határon tegnap délután. A migránsok ezt megelőzően először megdobálták a rendőröket, és amikor úgy látták, hogy azok hátrahúzódtak, rángatni kezdték a kerítést, majd felbátorodva, egymást segítve át is ugrottak azon. Ezt követően a tömeg ledöntötte a határkaput, és az ahhoz tartozó kerítést.

A magyar rendőrök ekkor indultak meg feléjük. A migránsok mintegy ezerfős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák a tömeget. Nem sokkal később egy körülbelül ötvenfős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé, akik időnként könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy megakadályozzanak egy esetleges újabb támadást. A szerb rendőrök egy ideig tétlenül nézték az eseményeket, a migránsok ismételt kődobálásai után azonban kivonultak a helyszínre. A körülbelül húsz – egyszerű egyenruhába öltözött – rendőr sorfalat állt a határátkelő előtt, ahol korábban a migránsok gumiabroncsokat égettek. Az ott tartózkodó körülbelül ötvenfős csoportot hátrább küldték, de nem léptek fel ellenük. Kovács Zoltán, a budapesti kormány szóvivője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján úgy értékelte, felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt. Látszik, hogy nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni – vélekedett. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója leszögezte: a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni fogja Magyarország biztonságát. Közölte, az összecsapásokban húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták. A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre, egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette, a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged. A rendőrség higgadtan reagált, könnygázt és vízágyút alkalmazott a támadás visszaveréséhez. Az eseményeket követően a budapesti belügyminisztérium részleges határzárat rendelt el a Röszke–Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a közúti határátkelőhelyen. A 30 napig tartó részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter. A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át. Szijjártó Péter külügyminiszter leszögezte: a szerb területről a magyar rendőröket támadó erőszakos, agresszív bevándorlók nem békés menekültek, hanem „egy masszív, agresszív népvándorlási kihívással állunk szemben”. Elképesztőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bevándorlók így lépnek fel a magyar rendfenntartók ellen. Szijjártó Péter egyébként Ivica Dačić szerb külügyminisztertől a szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen. A szerb kormány viszont azt fájlalja, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be a menekültek ellen a két ország közös határán. Aleksandar Vulin szociális miniszter szerint Magyarországnak ehhez nincs joga, a víz átért szerb területre.

Kerítés a horvát határon is

Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít – közölte Orbán Viktor a Die Presse osztrák lap honlapján tegnap este megjelent interjújában. Erről már beszélt a belügyminiszterrel, és már „tervek vannak”. A lap felvetette, hogy ehhez idő kell, amire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarországnak már van gyakorlata. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy az igazi erőt nem a kerítés jelenti. „Vannak új törvényeink, amelyek szigorú büntetést irányoznak elő az illegális migránsok számára” – jelentette ki.

Bezáruló határok

Időközben egyre több ország gondoskodik saját határkörben határai védelméről. Tegnap Milo Cerar szlovén miniszterelnök jelentette be, hogy országa határellenőrzést vezet be a Magyarországgal szomszédos határán. Közben Ausztria is bejelentette a Reuters tudósítása szerint, hogy szigorúbb ellenőrzést vezet be a szlovén–osztrák határon. Korábban hasonló intézkedéseket vezettek be a magyar határon, most az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy Szlovénia felé indulnak el a menekültek. A Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és komáromi hidak szlovákiai oldalán nagyméretű vasszerkezeteket helyeztek el a napokban. Az MTI úgy tudja, ezeket nem helyi rendőri erők, hanem a szlovák belügymisztérium egységei telepítették. Helybeliek azt feltételezik, hogy a vasszerkezetekkel lezárhatóak a hidak, ezt azonban szlovák hatóságok nem erősítették meg. A szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője, Ivan Netík hétfőn jelentette be, hogy a migrációs helyzet miatt ideiglenesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetnek be a magyar és az osztrák határon. A franciák sem ülnek tétlenül. Franciaország nem fog habozni, hogy visszaállítsa átmenetileg a határellenőrzést, amennyiben az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben – mondta tegnap Manuel Valls miniszterelnök a menekültválságról a nemzetgyűlésben rendezett vitában. „Tavasszal már átmenetileg visszaállítottuk a (francia–olasz) határon az ellenőrzést, és nem fogunk habozni újra megtenni a schengeni szabályoknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a körülmények azt követelik, és ha szükséges az elkövetkező napokban vagy hetekben” – fogalmazott a miniszterelnök. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk