Erdogan bajban? Lesz második forduló a török államelnöki választáson


A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan és a kormányoldali pártszövetség vezet Törökországban a vasárnapi elnök- és parlamenti választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények szerint, de az abszolút többséget időközben elveszítette. Az ellenzék nem ismeri el az Anadolu adatait.

Az elnökválasztáson 89,24 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan 49,94 százalékkal áll az élen. A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 50,49 százalékot tudhat magáénak, ami 269 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban.

Az elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a részeredmény szerint a voksok 44,3 százalékával rendelkezik. A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik az Anadolu jelentése szerint.

Ha a voksoláson egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, két hét múlva második elnökválasztási fordulót kell tartani a legjobban szereplő két jelölt részvételével.

A parlamenti választás egyfordulós volt.

A legnagyobb, CHP-vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége pillanatnyilag 34,55 százalékkal 168 mandátumot szerezne a parlamentben.

A második legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Munka és Szabadság Szövetsége, amely nagyrészt a kurdbarát képviselőjelölteket tömöríti, jelenleg a voksok 9,58 százalával és 59 mandátummal számolhat.

A CHP szerint az Anka magánhírügynökség adatai az Anadoluétól eltérő képet mutatnak: ott Erdogan 49,03 százalékon, Kilicdaroglu pedig 45,23 százalékon áll 94,45 százalékos feldolgozottságnál.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk