Érkezik Putyin


Orbán Viktor (b) és Vlagyimir Putyin


Budapestre érkezik csütörtökön, kora délután Vlagyimir Putyin, az orosz elnök látogatása része a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó. A program része egy szűkkörű találkozó, majd plenáris megbeszélést tartanak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.

A magyar külügyminiszter szerdán a látogatás utolsó részleteiről egyeztetett Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével, tárgyalt továbbá a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, majd Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Csütörtök délelőtt Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal Szijjártó Péter.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbbi találkozójára 2016. február 17-én került sor az oroszországi Novo-Ogarjovóban, a találkozón 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

Vlagyimir Putyin delegációjának közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van csütörtök éjfélig Budapest több kerületében. A korlátozások az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületet érintik. Változások lesznek több BKK-járat menetrendjében: napközben például nem jár majd a kisföldalatti, és időszakosan a reptéri busz nem jut majd el a repülőtérre.

Magyarország, az elsődleges gazdasági partner

Az orosz-magyar kereskedelemben tapasztalható visszaesést közös, magas színvonalú nagyberuházásokkal lehet megállítani – nyilatkozta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter a Világgazdaság csütörtöki számában Vlagyimir Putyin elnök budapesti látogatása kapcsán.

A paksi beruházáson kívül a járműipar és az energetika terén is fejlődik az együttműködés az orosz miniszter szerint. Példaként említette, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában hétszeresére nőtt a Magyarországra irányuló orosz járműexport, ugyanakkor több magyar gyógyszertár, a Richter Gedeon és az Egis is sikeres az orosz piacon.

Becslések szerint az orosz üzleti befektetése értéke Magyarországon megközelíti az egymilliárd dollárt, a magyar beruházásoké pedig el is éri Oroszországban. Magyarország évtizedek óta Oroszország elsődleges gazdasági, kereskedelmi partnere a közép-európai régióban – mondta Veronika Szkvorcova, aki az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság társelnöke is.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk