Ferenc pápa a harmadik világháborúról beszélt


Több színtéren egyszerre, “darabokban” zajló harmadik világháború pusztítja világunkat, ami kizárólag az ártatlanokat sújtó haduraknak és fegyverkereskedőknek kedvez – jelentette ki Ferenc pápa a La Repubblica című olasz napilapnak adott húsvéti interjúban.

Az idei húsvéti időszakban még erőteljesebben kell a békét szorgalmazni a “fegyverkereskedők uralta világban, akik férfiak és nők vérével gazdagodnak meg” – fogalmazott a pápa a csütörtökön megjelent beszélgetésben.

A katolikus egyházfő húsvéti homíliái és beszédei szokás szerint a világ szenvedéséről szólnak és a békét sürgetik. Ezek témáit megelőlegezve Ferenc pápa a La Repubblicának kijelentette, hogy meg kell állítani a “hadurakat”.

“Nem könnyű megmondani, hogy a jelenlegi világban több-e vagy kevesebb az erőszak, mint korábban volt, sem azt, hogy a modern kommunikációs eszközök és a korunkat jellemző mobilitás tudatosabbá tesznek-e bennünket az erőszakkal szemben, vagy ellenkezőleg, hozzászoktatnak” – vélte Ferenc pápa. Kijelentette, nem tudja, kinek az érdekeit szolgálja az állandósult háborúzás, de a megoldás nem az, hogy erőszakkal válaszoljunk az erőszakra, ami “jobb esetben kényszerített migrációhoz és hatalmas szenvedéshez vezet (…), rosszabb esetben pedig fizikai és lelki megsemmisítéshez”.

Ferenc pápa azt is elmagyarázta, nagycsütörtök délután miért ismét rabok lábát mossa meg egy börtönben. “Amikor elmegyek a rabokhoz, tudom, hogy sokan azt gondolják, bűnösök, megtévedt emberek, akik számára az egyetlen út a börtön, de mindannyian tévedhetünk. (…) Álszentség azt gondolni, hogy nincsen lehetőség az élet megváltoztatására (…), mindannyian bűnösök és rabok vagyunk előítéleteink, hamis jólétünk bálványai, az embereket összeroppantó piaci törvények, az individualizmus és az ‘elegek vagyunk önmagunknak’ cellájának szűk falai között” – mondta a katolikus egyházfő. Hangsúlyozta, az egyház útja az, hogy az utolsók, a peremre szorítottak, a társadalom által kiselejtezettek elébe menjen.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk